Ingezonden persbericht


Nieuw bij Amsterdam Auctioneers Glerum: Collectie Indonesische kunst

Schilderijen, Aquarellen, Tekeningen, Grafiek
& een collectie Indonesische kunst

zondag 10 juni 2007

Kijkdagen donderdag 7 t/m zondag 10 juni 2007

Onze tweede veiling 'Schilderijen, Aquarellen, Tekeningen, Grafiek & en een collectie Indonesische kunst' van dit jaar wordt gehouden op zondag 10 juni. Zoals U van ons gewend bent, worden in deze veilingen diverse werken op papier aangeboden. Kleurenlitho's door kunstenaars als Appel, Corneille, Anton Rooskens, Jan Peeters, Lucebert, Eugène Brands, Bogart, Magritte, Van der Velde, Alechinsky, Calder, Christo en Tamayo zijn ook dit keer opgenomen in deze collectie.

Naast litho's en zeefdrukken zijn er ook tekeningen, waaronder een grote collectie schetsen door Sierk Schröder, een krijttekening door Charlotte van Pallandt, een pasteltekening door Sal Meijer en Douwe van der Zweep, een Oost-Indische inkttekening door Corstiaan de Vries en enkele aquarellen door Klaas Gubbels en Gerard Hordijk. De twee aquarellen door Hordijk zijn van balletdanseressen, een bekend en geliefd thema van Hordijk en afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar, voormalige collectie van Alfred Vigrito en David Kelton.

Van de 19e eeuwse kunstenaar Alexander Bakker-Korff hebben wij een bij elkaar horende potloodtekening en aquarel van 'La Madame'. Het werk door deze kunstenaar had aanvankelijk een romantisch-classicistisch karakter, maar had later een lichte ironie over zich. In zijn tafereeltjes geeft hij vaak oudere dames weer die hun gesneuvelde militaire held herdenken of een weduwe die getroost wordt door een dame met een karikaturale gezichtsuitdrukking. Ook in dit werk zien we een dame, die op eenzame en tegelijkertijd waardige manier is weergegeven. Zowel de schets als de aquarel zijn op de minutieuze en zeer gedetailleerde wijze weergegeven, waar Bakker-Korff geliefd om was.

In deze veiling hebben wij tevens het eerste en tweede exemplaar van 'Reflex', het orgaan van de Experimentele Groep in Holland. In deze uitgaven, waarvan één gesigneerd en gedateerd door Corneille in 1948, werd een manifest door Constant gepubliceerd. In dit manifest beschrijft Constant de doelstellingen van deze experimentele groep. Daarnaast zijn een artikel van Eugène Brands, vier originele litho's door Corneille, Jan Nieuwenhuys, Karel Appel en Constant opgenomen in deze uitgaven. Amusant is de advertentie op de achterzijde waar door Reflex een oproep wordt gedaan voor een typemachine 'in ruil voor een kunstwerk'.

Nieuw in deze veiling is onze rubriek Indonesische kunst. Naast onze veilingen in Jakarta en Singapore bieden wij nu ook in Amsterdam een collectie Indonesische kunst aan.

Deze grote rubriek vertegenwoordigt een uiteenlopende collectie Indonesische kunst. Enkele grote Indonesische landschappen zijn door kunstenaars als Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel, S. Dullah en Aman Abdurachman. Een gezicht op een rivier met een grote opvallende flamboyant is geschilderd door Sudjono Abdullah. Enkele litho's zijn door Willem Gereard Hofker, Willem Dooijewaard, Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp en Hendrik Paulides. Tot slot hebben wij naast schilderijen, werken op papier en enkele werken op katoen een collectie Wayang Golek-poppen en een collectie diverse Topengmaskers.

Mocht u meer informatie of foto's wensen te ontvangen, kunt u contact opnemen met Cécile Hugenholtz op nummer 020-3012959.

Amsterdam Auctioneers Glerum - Lekstraat 63 - 1079 EM AMSTERDAM - Tel: 020 - 30 12 950 - Fax: 020 - 30 12 960 - www.glerum.nl