Nederlandse banken gedogen onverantwoorde handel in wapens

10.06.2007 / 09:07 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Oxfam novib

OXFAM NOVIB

http://www.novib.nl/

NEDERLANDSE BANKEN GEDOGEN ONVERANTWOORDE HANDEL IN WAPENS

Den Haag, 10 juni 2007 Vier grote Nederlandse banken hebben financiële relaties met wapenproducenten die toestaan dat hun wapens in verkeerde handen terecht komen. De regels die banken zich op dit gebied zelf hebben opgelegd worden in de praktijk onvoldoende nageleefd. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Oxfam Novib naar de betrokkenheid van ABN AMRO, Fortis, ING en Rabobank bij de mondiale wapenindustrie.

Het gaat om de export van wapens naar landen waar een wapenembargo geldt, naar conflictgebieden en landen waar schendingen van mensenrechten aan de orde van de dag zijn. Grote bedrijven, waaronder BAE Systems en EADS, produceren wapens die terecht komen in Zimbabwe en China, landen waar een embargo van toepassing is. ABN AMRO en ING zijn ondermeer actief in kredietverlening aan deze bedrijven.

Oxfam Novib vindt dat de controle op de wapenhandel een verantwoordelijkheid is van overheden, wapenproducenten en hun kredietverleners, de banken. Zij moeten hun controlerende taak veel serieuzer nemen dan nu het geval is. Door de huidige situatie komen wapens nog steeds in verkeerde handen terecht. Gewelddadige conflicten blijven hierdoor voortbestaan en armoede neemt verder toe.

Oxfam Novib werkt op verschillende fronten samen met ABN AMRO. Het internationale betalingsverkeer wordt door de bank uitgevoerd. Verder wordt samengewerkt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is beleid ontwikkeld op het gebied van mensenrechten, olie- en gaswinning en wapenhandel. Het afgelopen jaar heeft ABN AMRO partnerorganisaties van Oxfam Novib ondersteund voor een bedrag van 1,6 miljoen euro.

De uitvoering van het beleid van ABN AMRO rond duurzaam ondernemen schiet echter op onderdelen nog ernstig tekort. Oxfam Novib vindt dat ABN AMRO zich meer moet inspannen om via het gesprek met haar klanten de controle op de eindbestemming van wapens te verstevigen. Levert dit onvoldoende resultaat op, dan zal Oxfam Novib de samenwerking met ABN AMRO heroverwegen.

Oxfam Novib benadrukt behalve de verantwoordelijkheid van banken en wapenproducenten ook al 10 jaar het belang van strengere regelgeving voor wapenhandel. Er is actief bijgedragen aan een internationaal wapenhandelsverdrag, dat nu door de Verenigde Naties verder ontwikkeld wordt. In oktober 2006 onderschreven 153 landen het belang van een snelle totstandkoming van zo n verdrag.

Einde bericht.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijke ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.


Noot voor de redactie,