Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Weer een overwinning voor Sjoerd Huisman


Sjoerd Huisman heeft vandaag in Almere de negende etappe van de Univé World on Wheels-competitie op zijn naam geschreven. Hij won ogenschijnlijk gemakkelijk de massasprint. De Australiër Michael Byrne werd tweede en Roy Boeve uit Kampen derde. Daarmee was het erepodium exact hetzelfde als een dag eerder in Groningen. Ook daar was het een snelle, niet-selectieve ronde.


Sjoerd Huisman (Andijk) is tot nu toe de enige die dit seizoen meer dan één wedstrijd heeft gewonnen; het zijn er nu drie. In het klassement liep hij weer twee punten uit op Roy Boeve, die tweede staat.
"De Habovoploeg zat met vijf man op kop. Maar mijn ploeggenoot Cédric Michaud speelde met succes voor stoorzender, en ik ging de sprint vroeg aan," aldus Huisman.
"We hebben geprobeerd Sjoerd in de val te lokken door hem weg te laten rijden, zodat hij moe zou worden," zei Roy Boeve. "Maar hij geeft geen krimp, hij deed niet teveel werk in die kopgroep. Mijn ploeg heeft geprobeerd mij en Stijn Van Hove naar voren te brengen. Maar we zaten bij Nefit in de tang. Het was een lastige finale."
Boeve is er niet blij mee dat op hetzelfde parcours, een bochtige ronde van 800 meter, volgend jaar het NK weg staat gepland. "Een moeilijk rondje, je kunt niet wegkomen."
Michael Byrne (Univé) was wel tevreden met opnieuw een tweede plek. "Sjoerd is moeilijk te kloppen in een eindsprint."
De kopgroep in het laatste deel van de koers bestond uit Sjoerd Huisman, Frank Fiers (België) en Durk Fabriek (Haulerwijk). De groep raakte echter geen moment uit het zicht van het peloton.
Achter Cédrid Michaud, die vierde werd, reed Christijn Groeneveld uit Heerhugowaard (Hyper/CadoMotus) met de vijfde plaats zijn beste uitslag van het seizoen, waardoor hij zijn derde plek in het klassement consolideerde.


Dames

Elma de Vries uit Haule schreef de dameswedstrijd op haar naam. Ze versloeg in de eindsprint de Australische Angeline Thomas en de Belgische Maaike Polspoel. Er was een kopgroep van vier, met daarin ook Anniek ter Haar. In de achtervolgende groep werd Hilde Goovaerts vijfde vóór nationaal kampioene Marieke van Hoek (Wassenaar). Een aantal vrouwen, onder wie De Vries, Thomas en Goovaerts, reden gisteren nog een World Cup-wedstrijd in het Zwitserse Weinfelden en reden vannacht terug naar Nederland.
Eerste in de categorie D2 werd Laura Timmerman.


B-rijders

Frank Posthumus uit Zuidhorn werd winnaar bij de B-rijders. Jelmer Looijesteijn uit Katwijk pakte de tweede plaats, Erwin Mesu uit Middelburg - winnaar een dag eerder in Groningen - de derde. Een groep van acht had een lichte voorsprong. De aanstichters van deze ontsnapping waren Looijesteijn, Mesu en Raymond Jansen. Posthumus en Thedo Vos kwamen daarbij, en vervolgens sloten Mark Huisman, Tom Spaargaren en Jochen Uithoven zich nog aan.


C-rijders

De C-wedstrijd werd een prooi voor Nick Uithoven uit Babyloniënbroek. Pieter-Jorn Gemser uit Leeuwarden, die eerder had geprobeerd alleen weg te komen, eindigde als tweede, Ben van Ham uit Reusel als derde.


Veteranen

Geert Kruims uit Een, de nationaal kampioen van vorig jaar en vice-kampioen van dit jaar, won bij de veteranen. Hij versloeg in de sprint René van der Meulen uit Kampen (tweede) en Bauke Thijsseling uit St. Nicolaasga. Er waren ontsnappingspogingen geweest van Meindert Timmerman en Jean-Luc Ostyn, Nederlands kampioen Kees Cijsouw, Rob Jager en Henk Lankhof en tenslotte Bauke Thijsseling. Niemand slaagde erin weg te rijden.
Eerste V2-rijder was Harrie Vehof.


Uitslagen: www.skatebond.nl/speed