Ministerie van Defensie

10-06-2007 20:00

AMBULANCE ZIEKENHUIS TARIN KOWT RIJDT WEER

De directeur van Tarin Kowt Hospital neemt de gerepareerde ambulance in ontvangst - Foto: Defensie

Personeel van de herstelgroep heeft in Afghanistan een defecte ambulance weer op de rit gekregen. Met lokale middelen kreeg het Provinciaal Reconstructie Team de startmotor weer aan de praat en zijn de banden vervangen. Zondag is de ziekenauto officieel overgedragen aan de directeur van de Afghan Health Development Service (AHDS).

Het PRT-team werkt op het gebied van gezondheidszorg nauw samen met de AHDS. Deze organisatie heeft Tarin Kowt Hospital geadopteerd en zorgt, samen met de directeur van het ziekenhuis, voor de ontwikkeling. In dat kader zijn al verschillende stappen genomen. Als eerste is het ziekenhuis voorzien van nieuwe apparatuur. Daarna is de Afghaanse verpleger opgeleid om hiermee te leren werken. En op dit moment wordt hij in het veldhospitaal op de Nederlandse basis opgeleid om zijn personeel te trainen.

Openbare Gezondheidszorg
De AHDS is ook bezig met de ontwikkeling van een programma voor Public Healths (openbare gezondheidszorg) naar behoefte. Zo wordt in kleine dorpjes iemand opgeleid tot Community Health Worker. Deze persoon kan basiszorg verlenen en weet wanneer iemand moet worden doorgestuurd naar het hospitaal. Bij plaatsen met meer inwoners wordt er een Basis Health Center opgezet. Nog groter is het Comprehensive Centre, waar ook mensen kunnen worden opgenomen. Het Tarin Kowt Hospital voert qua grootte de boventoon.

Public Healths
Het accent ligt nu vooral op de ontwikkeling van Public Healths. Met de gerepareerde ambulance kunnen patiënten, die door bijvoorbeeld de Community Health Worker, worden doorverwezen. vervoerd worden naar het ziekenhuis in Tarin Kowt.