Ingezonden persbericht

Persbericht door Anti-Fascistische Aktie/AFA-Nederland
Zondag 10 juni 2007

Ook John Middelman verlaat zinkend schip Nieuw Rechts

Gisteren, zaterdag 9 juni, maakte John Middelman via zijn weblog bekend dat hij per 1 juli a.s. opstapt bij Nieuw Rechts. Middelman was kringleider van Nieuw Rechts Haaglanden en kaderlid van de partij. Middelman is niet de eerste die vertrekt bij Nieuw Rechts. Vele ontevreden kaderleden gingen hem al voor: Martin Dijkhuizen (lid hoofdbestuur en gemeenteraadslid in Ridderkerk), Rene van Gool (kringleider Brabant, begeeft zich tegenwoordig in Nationale Alliantie-kringen), Marc Bajema (voorzitter denktank), Koen Berghuis (voorzitter jongerenorganisatie) en Antonia Viljac (vice-voorzitter).

Als reden voor zijn vertrek geeft Middelman aan dat het de partij ontbreekt aan een kantoor, acties, demonstraties, inzicht in financiële middelen en interne communicatie. Zeg maar alles wat een partij tot een partij maakt. Terecht merkt Middelman op dat "de partij een slapend bestaan leidt. (...) Gezien het gebrek aan bekwame personen zie ik geen basis meer voor een vruchtbare samenwerking om de partij verder uit te bouwen."

De partij die een aantal jaar geleden de enige extreemrechtse partij met serieuze electorale kansen leek is inmiddels weer zo goed als verleden tijd. Belangrijkste factor in het afbrokkelen van de partij is Michiel Smit zelf. Zijn leidersstijl ligt al langere tijd onder vuur en heeft er al voor gezorgd dat menig kaderlid de partij weer heeft verlaten. Ook het gebrek aan organisatorische capaciteiten speelt mee. De websites van Nieuw Rechts worden, net als de telefoonlijnen, om de haverklap afgesloten wegens onbetaalde rekeningen. De partij heeft geen partijblad, organiseert geen activiteiten en is al enige tijd in diverse juridische procedures met de gemeente Rotterdam verwikkeld omdat de partij niet in staat is om een fatsoenlijk financieel jaarverslag over de ontvangen subsidie op te stellen.

Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen verloor de partij haar zetel in Rotterdam. De zetel in Ridderkerk werd door Martin Dijkhuizen meegenomen naar zijn nieuwe partij. Wel heeft de partij nog een zetel in de gemeente Lansingerland, maar ook deze zetel was de partij bijna kwijtgeraakt.

Op dit moment heeft Nieuw Rechts nog niet eens een handvol actieve leden en lijkt zij niet in staat om hier verandering in te brengen. Het wachten is op het moment dat Michiel Smit zelf ook door heeft dat zijn partij niet langer levensvatbaar is en het licht uit doet.

+++++

ANTI-FASCISTISCHE AKTIE
Landelijk Secretariaat
Postbus 1184, 6501 BD Nijmegen
T/F: 024-322.16.79
Giro: 947.42.45, Nijmegen
http://www.afanederland.org