KWF Kankerbestrijding



FACTSHEET

Beleggingsbeleid KWF Kankerbestrijding

Een belegd bedrag van 144 miljoen, waarom?

Het geld dat KWF Kankerbestrijding van donateurs ontvangt wordt zo snel mogelijk besteed. 80 % gaat naar wetenschappelijk onderzoek. We financieren veel onderzoeksprojecten, vaak voor meerdere jaren. Voor deze aangegane meerjarige verplichtingen moeten we uiteraard ook het geld reserveren. Daarnaast geven we voorlichting en investeren we in patiëntondersteuning. Ook deze activiteiten kunnen we niet zo maar stopzetten bij eventuele tegenvallende inkomsten.

Vandaar dat we een bedrag daarvoor reserveren, op dit moment ter waarde van 144 miljoen. Dit sluit aan bij de richtlijn voor reservevorming die de Commissie Herkströter in 2003 heeft opgesteld. Ook is dit in overeenstemming met de richtlijn financiële reserves van de VFI, de branchevereniging van landelijk wervende goede doelen en de criteria van het CBF-keurmerk.

Deze gelden kunnen we op een spaarrekening zetten of beleggen, zodat het wat extra rendement opbrengt. Extra geld dat wij weer besteden aan kankerbestrijding.

Hoe belegt KWF Kankerbestrijding?

Beleggen is geen doel op zich voor KWF Kankerbestrijding. We beleggen risico-arm met een redelijk rendement. Het overgrote deel beleggen we in staatsobligaties (80%). De overige 20% in vier gerenommeerde beleggingsfondsen. Dit zijn: Fortis Obam, Robeco, Robeco North America en het ABN AMRO Europe Equity Fund. We beleggen niet zelf in individuele bedrijven. Dat zou namelijk het financiële risico vergroten en betekenen dat KWF Kankerbestrijding actief de beurs moet gaan volgen. Dat zien we niet als onze taak. Ons werk is kanker bestrijden.
Onze keuze om via beleggingsfondsen te beleggen heeft wel als gevolg dat we minder direct zicht hebben op de aard van de participaties.

Beleggen in aandelen van tabaksindustrie uitgesloten

Onze beleggingen mogen niet in strijd zijn met de doelstelling van KWF Kankerbestrijding. Concreet betekent dit dat KWF Kankerbestrijding beleggingen in de tabaksindustrie uitsluit. Er is namelijk een direct verband tussen roken en kanker.

We checken onze beleggingsportefeuille regelmatig hierop. Bij recente controle bleek dat er toch een klein deel (0,21 %) van onze beleggingen geïnvesteerd was in de tabaksindustrie. Dit vertegenwoordigde een waarde van 304.304,--, op een totale belegde som van 144 miljoen.
Hoe gering ook, beleggen in tabak is in strijd met ons beleid. We gaan hier dan ook direct een einde aan maken. Tevens beraden we ons op maatregelen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Maatschappelijk verantwoord beleggen

KWF Kankerbestrijding wil maatschappelijk en ethisch verantwoord beleggen. Dit past bij onze waarden als maatschappelijke organisatie. Daarnaast eisen onze donateurs dat van ons.

Uit een steekproef van het televisieprogramma Zembla blijkt dat de vier beleggingsfondsen waarin KWF Kankerbestrijding aandelen heeft, investeren in bedrijven bij wiens activiteiten op ethische gronden vraagtekens gezet kunnen worden. Zij zouden onder andere betrokken zijn bij de productie van landmijnen en clusterbommen.

KWF Kankerbestrijding streeft naar het voorkomen van ethische conflicten. We willen dan ook niet in verband gebracht kunnen worden met activiteiten die maatschappelijk gezien vraagtekens oproepen. Dit betekent dat we ons beleggingsbeleid opnieuw tegen het licht gaan houden en waar nodig aanpassen.

Samen met de bij de VFI, de branchevereniging van landelijk wervende goede doelen, aangesloten goede doelen zal KWF Kankerbestrijding gaan werken aan het opstellen van heldere criteria voor maatschappelijk verantwoord beleggen.

laatst gewijzigd op 10 jun 2007