Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 10 juni 2007
PERSBERICHT: KNRM paste controversiële beleggingen aan

De KNRM is voor het bekostigen van het reddingwerk afhankelijk van donaties en een goed rendement op de spaartegoeden, maar wil dit niet bereiken door risicovolle of controversiële beleggingen en heeft ook in haar jaarverslag 2006 aangegeven dat het beleggingsbeleid daar waar mogelijk duurzaam en maatschappelijk verantwoord is.

Naar aanleiding van het onderzoek van Zembla naar de beleggingen van pensioenfonden, dat op 18 maart 2007 werd uitgezonden, heeft de KNRM onderzocht of in haar beleggingsportefeuille ook controversiële beleggingen bestonden in de fondsen bij de vermogensbeheerders Fortis, Morgan, Stanley, Theodoor Gilissen, Bank Insinger de Beaufort en ABN AMRO. De vermogensbeheerders hadden diverse aandelen in beheer van bedrijven, die in wapenindustrie of kinderarbeid bedrijfsactiviteiten ontplooien. In maart 2007 is direct contact gezocht met de vermogensbeheerders en opdracht gegeven controversiële beleggingen te vermijden. Daarnaast vindt er overleg plaats over de wijze waarop verder invulling kan worden gegeven aan het duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen.

Het Zembla onderzoek van 10 juni, naar het beleggingsbeleid van banken geeft een soortgelijk beeld als bij de pensioenfondsen. In navolging van de opdracht aan de vermogensbeheerders, zal de KNRM zich verder beraden op een duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid en is voorstander van een betere omschrijving van het begrip duurzaam en maatschappelijk verantwoord.