Gemeente Echt-Susteren



Groots natuurproject trekt ruim 600 leerlingen naar Geleenbeek

De afgelopen week is het MilieuOntmoetingsProgramma van start gegaan. Duizenden Limburgse basisschoolleerlingen nemen een kijkje achter de schermen bij een bedrijf of vereniging om wat meer te leren over ons leefmilieu en hoe we daarmee omgaan. Het grootste educatieproject dat tijdens de MOP-weken in Echt-Susteren plaatsvindt, is een waterproject rondom de Geleenbeek.

Rond de Geleenbeek in Nieuwstadt (Landschapspark Susteren) is met steun van het Waterschap Roer en Overmaas en in samenwerking met de NME-coördinatoren van Parkstad, de Westelijke Mijnstreek en de gemeente Echt-Susteren een educatief waterproject opgezet. De leerlijn bestaat uit drie niveaus: de groepen 1 tot en met 3 kunnen deelnemen aan het Droppie waterpad, de groepen 4 tot en met 6 doen een waterspeurtocht langs de Geleenbeek. Vanaf 2008 kunnen ook de groepen 7 en 8 een waterles volgen door deel te nemen aan een monitoringsproject over de waterkwaliteit, Watch genaamd. De leerlingen leren hierdoor al van jongs af aan hoe bijzonder water is, dat het een belangrijk transportmiddel is van allerlei voedingstoffen in de natuur en dat zonder water geen leven mogelijk is.

De aftrap

Het MOP was dé kans om met zo veel mogelijk leerlingen tegelijk een aftrap te geven aan dit waterproject aan de Geleenbeek. Maar liefst 12 groepen van de onderbouw van 7 scholen uit Echt-Susteren namen met in totaal 318 leerlingen deel aan het Droppie waterpad. Daarnaast kwamen ook nog eens 14 groepen van 9 scholen met in totaal 298 leerlingen de waterspeurtocht doen langs de Geleenbeek.

En niet alleen de opkomst was groots, ook de reacties waren positief. Met veel enthousiasme werden de opdrachten uitgevoerd, al werd de aandacht af toe afgeleid door de koeien die nieuwsgierig naar al dat onverwachte `bezoek' kwamen kijken.