Gemeente Utrecht

4 juni 2007

Raad stelt profielschets nieuwe burgemeester vast

In een extra gemeenteraadsvergadering op maandagavond 11 juni om 19.00 uur stelt de raad de profielschets voor de nieuwe burgemeester vast. De profielschets is opgesteld door de vertrouwenscommissie i.o. van de raad en tot stand gekomen met behulp van de bijdragen van de inwoners van Utrecht. De vijf winnaars van het etentje met de nieuwe burgemeester worden voorafgaand aan de raadsvergadering ontvangen door de voorzitter van het presidium van de raad, Gilbert Isabella.

De gemeenteraad vroeg de inwoners van Utrecht via een internetenquête welke kwaliteiten en eigenschappen zij belangrijk vinden in de nieuwe burgemeester. Bijna 800 inwoners vulden de enquête in. De gemeenteraad gebruikte de uitkomsten van de enquête en de bijdrage van de partners in de stad bij het opstellen van de profielschets voor de nieuwe burgemeester.

Deze profielschets stelt de raad vast in een extra vergadering op maandag 11 juni vanaf 19.00 uur. De nieuwe Commissaris van de Koningin, de heer R.C. Robbertsen, zal bij de vergadering aanwezig zijn. De vergadering is rechtstreeks te volgen via StadsTV en via internet: www.utrecht.nl/gemeenteraad/vergadering-online.

Winnaars etentje

Vijf Utrechters die de enquête invulden maakten kans op een (gezamenlijk) etentje met de nieuwe burgemeester. Voorafgaand aan de vergadering, om 18.30 uur, ontvangt de voorzitter van het presidium van de raad, Gilbert Isabella, de winnaars van deze prijs. Omdat zij nog een tijdje moeten wachten voor dit etentje plaats kan vinden, ontvangen zij vast een kleine attentie.

Procedure

De vacature wordt nog dezelfde week in de Staatscourant gepubliceerd. Hierna voert de vertrouwenscommissie gesprekken met een aantal door haar geselecteerde kandidaten. Op advies van deze commissie besluit de gemeenteraad in een extra raadsvergadering op 13 september tot een voordracht van twee kandidaten voor het burgemeestersreferendum. Het referendum staat gepland voor 10 oktober 2007. De twee kandidaten die meedoen aan het referendum krijgen drie weken om campagne te voeren.

Besluit

De gemeenteraad besloot in zijn vergadering van 8 februari 2007 om een burgemeestersreferendum te houden. Vanaf 2001 is het mogelijk om vóór de openbare aanbeveling van een kandidaat voor de vacature van burgemeester, een gemeentelijk raadplegend referendum te houden. De bevolking kan een voorkeur aangeven voor één van de twee door de gemeenteraad geselecteerde kandidaten. Beide kandidaten worden na het referendum voorgedragen aan de Kroon, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen als voorkeurskandidaat voorgedragen wordt. De Kroon benoemt uiteindelijk de burgemeester. Een voorwaarde voor de geldigheid van een referendum is wel dat ten minste 30% van de kiesgerechtigden zijn stem uitbrengt.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer Ad Smits.

E-mail Griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Telefoon 030 - 286 16 16