Verhagen naar het Midden-Oosten

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken brengt van 11 tot en met 13 juni een bezoek aan Egypte, Israël en de Palestijnse Gebieden.

Tijdens zijn bezoek wil Verhagen nagaan hoe Nederland een bijdrage kan leveren aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict. In zijn speech 'Over de Dijken de Wereld in' gaf Verhagen onlangs zijn persoonlijke visie: 'twee staten, gebaseerd op de grenzen van 4 juni 1967; Oost-Jeruzalem voor de Palestijnen, West-Jeruzalem voor de Israëliërs; geen grootschalige terugkeer van vluchtelingen naar Israël en een internationaal toezichtmechanisme. Zo'n pakket moet Israël erkenning en veiligheid bieden en de Palestijnen een eigen staat en perspectief op een beter leven.'

Op maandag spreekt Verhagen in Egypte met zijn collega Abu Gheit, Generaal Omar Suleiman en de Secretaris-Generaal van de Arabische Liga Amr Musa. In een lezing voor het Al Ahram Instituut gaat Verhagen onder meer in op de dialoog met Arabische wereld.

Op dinsdag en woensdag bezoekt de minister Israël en de Palestijnse Gebieden. Verhagen spreekt in Jeruzalem onder meer met premier Olmert, minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni en oppositieleider Benjamin Nethanyahu.

Aan Palestijnse zijde vinden ontmoetingen plaats met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, hoofdonderhandelaar Saeb Erekat en minister van Financiën Salem Fayyad.

Ook spreekt Verhagen met de Amerikaanse veiligheidscoördinator Generaal Keith Dayton.

Jongerendelegatie

Tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden wordt de minister een aantal maal vergezeld door een delegatie van 10 Nederlandse jongeren. Samen bezoeken zij het holocaustmuseum Yad Vashem, de afscheidingsbarrière in Oost-Jeruzalem en een Palestijns vluchtelingenkamp.

De jongerenreis wordt georganiseerd door FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De groep ontmoet diverse Israëlische en Palestijnse jongeren en instellingen om met elkaar van gedachten te wisselen over de situatie in het Midden-Oosten, de eigen maatschappelijke betrokkenheid en de rol van identiteit.

Noot voor redacties (