Persuitnodiging: debat 'Kleur (be)kennen in schoolbesturen'


05.06.2007 / 15:07 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sbo

Sbo

http://www.sboinfo.nl/

Den Haag 5 juni 2007

Persuitnodiging: debat 'Kleur (be)kennen in schoolbesturen'

Beste redactie,

Hierbij bent u uitgenodigd voor een debat waarop Sharon Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, een onderzoek naar de samenstelling van onderwijsbesturen en raden van toezicht krijgt overhandigd. De bijeenkomst is op 11 juni van 17.00 - 21.00 uur bij het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) aan het Lange Voorhout 11 in Den Haag.

Leeftijd, sekse, etniciteit, attitude
Het onderzoek is uitgevoerd door Regioplan in opdracht van het SBO. Van primair onderwijs tot en met universiteiten is gekeken naar de bestuurssamenstelling qua leeftijd, sekse en etniciteit. Daarnaast zijn aspecten die de samenstelling beïnvloeden, onderzocht. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de relatie aantal allochtone leerlingen en aantal allochtone bestuursleden en of een zwarte school eerder allochtone bestuurders werft en een christelijke school juist niet. Ook is gevraagd of schoolbesturen moeilijk allochtonen binnenhalen en of en hoe zij specifiek allochtonen en vrouwen werven. Wil het onderwijs verder scheve verhoudingen rechtzetten en hoe denken besturen over de kwaliteit van allochtone en vrouwelijke leden, ook daarover zijn onder meer gegevens verwerkt. En er zijn cijfers over het verwachte aantal vacatures in beeld gebracht.

Scheve verhouding
Vier jaar geleden domineerden 'witte mannen van boven de 45 jaar' de schoolbesturen. SBO-onderzoek gaf aan dat slechts 1,6 procent van de 15.000 bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs allochtoon was. Daarnaast had een kwart van deze besturen een vrouw in haar midden. De verhouding ten opzichte van de vele allochtone leerlingen en vrouwelijke docenten was dus erg scheef. Is deze situatie inmiddels veranderd of moet het onderwijs, net als de rijksoverheid wil voor topfuncties, een quotum vaststellen om meer diversiteit in onderwijsbesturen te bewerkstelligen? Onder andere wordt over die stelling tijdens het debat gediscussieerd.

Programma

- 17.00 - 18.30 uur: inloop met oriëntaals buffet

- 18.30 - 20.00 uur: overhandiging, reactie staatssecretaris en debat Guily Koster, onder meer bekend van het tv-spel Boter, Kaas en Eieren leidt het debat. Vanaf de 'Eutonos zeepkist' geven Tofik Dibi (Tweede Kamerlid GroenLinks) en Professor dr. Ruben Gowricharn hun kijk op de zaak.

Eutonos
Een initiatief van het SBO is het oprichten van Eutonos, het netwerk van allochtone schoolbestuurders. Doelen zijn om hoogopgeleide allochtonen te koppelen aan scholen met een bestuursvacature en het debat omtrent meer 'kleur in schoolbesturen' te bevorderen.

Aanmelden
Het SBO is de organisatie van werkgevers en werknemers van het onderwijs (www.onderwijsarbeidsmarkt.nl). Voor meer informatie kunt u terecht bij de communicatieadviseur: Ans Compaijen via 070 - 3765709 of 06 - 12202419. Graag uw aanwezigheid van te voren melden via a.compaijen@caop.nl.