Verruiming slachtofferbescherming


06.06.2007 / 16:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Verbond van verzekeraars

Verbond van verzekeraars

Aanpassing Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam)

Verruiming slachtofferbescherming

Vanaf 11 juni is de vijfde Europese richtlijn voor aansprakelijkheidsverzekeringen voor motorrijtuigen van kracht. Eén van de belangrijkste aanpassingen is de verhoging van het minimum verzekerd bedrag van deze verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Voor materiële schade wordt dit 1 miljoen euro per gebeurtenis en het minimum verzekerd bedrag voor letselschade wordt 5 miljoen euro per gebeurtenis bij vervoer tot maximaal acht personen. Op dit moment ligt dit op nagenoeg 1 miljoen euro per gebeurtenis voor materiële en letselschade samen. Met deze wetaanpassing gaan verzekerden er dus op vooruit. Vanaf 11 juni zijn zij automatisch verzekerd voor een hoger verzekerd bedrag.

In 2005 hebben de Raad van Ministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement overeenstemming bereikt over de vijfde Europese richtlijn voor motorrijtuigverzekeringen. Deze vijfde richtlijn is van kracht met ingang van 11 juni 2007 en geldt voor alle Europese lidstaten. Houders van een aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen hoeven geen actie te ondernemen. Bij een wetaanpassing gelden de nieuwe regels automatisch voor bestaande Wam-polissen. Gelet op de huidige concurrentieverhoudingen in de verzekeringsbranche verwacht het Verbond van Verzekeraars geen directe premieaanpassingen voor autoverzekeringen.

Naast het feit dat het minimum verzekerd bedrag verhoogd wordt, is er voor de consument nog een andere verbetering. Bij verhuizing naar het buitenland binnen de EU blijft de verzekering van kracht tot de vervaldatum van het verzekeringscontract. Onder de huidige polisvoorwaarden wordt de dekking in het buitenland doorgaans na twee of drie maanden beëindigd en moet er in het buitenland een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten.

Ook voor het Waarborgfonds Motorverkeer hebben deze wijzigingen gevolgen. De bijstellingen van de minimum verzekerde bedragen gelden namelijk ook voor de maximale verplichtingen van het Waarborgfonds. Daarnaast wordt het eigen risico verhoogd van 136 euro naar 250 euro bij materiële schade veroorzaakt door een niet geïdentificeerd motorrijtuig (bijvoorbeeld doorrijden na een ongeval). Bij schade veroorzaakt door een onverzekerd motorrijtuig is voortaan géén eigen risico meer van toepassing.


Noot voor de redactie,