Persuitnodiging

Minister installeert commissie voor kernwaarden van de rechtsstaat

Minister Hirsch Ballin van Justitie zal maandag 11 juni 2007 een commissie installeren die voorstellen zal doen om burgers bekender en vertrouwder te maken met de kernwaarden van de rechtsstaat. De commissie staat onder leiding van Prof. Dr. W. van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Het is voor burgers niet altijd duidelijk wat deze kernwaarden precies betekenen, waarom ze van belang zijn en hoe je er in de praktijk mee om moet gaan. Bij kernwaarden van de rechtsstaat gaat het bijvoorbeeld om het gelijkheidsbeginsel, de grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van godsdienst. Maar het gaat ook om het werk van het parlement, de rechterlijke macht, het openbaar ministerie en instellingen als de Raad van State. Veel actuele politiek-maatschappelijke discussies gaan direct of indirect over de botsing tussen verschillende kernwaarden. Daarbij kan het gaan om de spanning tussen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst, of tussen privacybescherming en terrorismebestrijding. Bij die discussies is het van belang dat de verschillende bevolkingsgroepen in de Nederlandse samenleving voldoende bekend zijn met de betekenis van die kernwaarden. Door uit te leggen hoe en waarom de rechtsstaat werkt zoals die werkt, worden die waarden impliciet uitgedragen en kunnen mensen beter omgaan met de dilemma's rond kernwaarden.

Dit is van belang omdat burgers vertrouwen moeten houden in onze rechtsstaat. Zorg voor het behoud van vertrouwen in de rechtsstaat is en blijft daarmee een zaak die continu aandacht behoeft.

Daarom zal een breed samengestelde commissie voorstellen doen om de kernwaarden van de rechtstaat voor een breed publiek toegankelijker te maken. Juist door deze brede samenstelling verwacht de bewindsman een advies met praktische aanbevelingen die aansluiten bij de behoeften van de samenleving. De commissie komt vóór 1 december 2007 met een rapport.

Graag nodigen ik u uit om de installatie van de commissie 'Uitdragen kernwaarden van de rechtsstaat' bij te wonen. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Justitie die om 15.00 uur begint en om 15.30 uur eindigt. Na de officiële installatie is er gelegenheid om met de leden van de commissie te spreken.

Met vriendelijke groet,

Mr. drs. A.M.E. Stordiau-van Egmond

Noot voor redacties (