Politie Gelderland-Midden

West-Veluwe Vallei

---

Flitspaal Frieswijkstraat Nijkerk vernieuwd

Publicatiedatum: 11-6-2007 9:49:22

NIJKERK - De flitspaal voor snelheidscontrole aan de Frieswijkstraat in Nijkerk is vernieuwd. De oude, analoge apparatuur is vervangen door digitale. Na een uitvoerige testfase zal deze (ver)nieuw(d)e flitspaal vanaf dinsdag 12 juni aanstaande weer in gebruik worden genomen. In deze nieuwe generatie flitspalen zitten geen filmrollen meer, omdat het hele proces digitaal verloopt. Verwerking van de gegevens kan dus sneller en efficiënter plaats vinden. Wat niet verandert is het feit dat de apparatuur geplaatst wordt op locaties waar relatief veel ongevallen gebeuren.

Een opvallend detail is dat de nieuwe digitale flitspaal niet langer flitst, maar gebruik maakt van een infrarood camera. Vooral in woonwijken leidde de flits nogal eens tot opmerkingen van bewoners. Het flitslicht zou hinderlijk zijn en tot schrikreacties leiden. Ook weggebruikers klaagden daarover. Vooral `tegenliggers' konden het flitslicht als verblindend ervaren. Dat is nu dus verleden tijd. Ook weggebruikers zullen niet meer door het flitslicht gehinderd worden. Naast het vernieuwen van de apparatuur is ook direct gekozen voor een verbeterde zuil, die beter beveiligd is tegen vandalisme. Dit moet uiteindelijk leiden tot minder vernielingen.

Verkeersveiligheid, milieu en mobiliteit
In Nederland wordt intensief op snelheid gecontroleerd. Snelheidscontroles vinden om drie redenen plaats. Allereerst omwille van de verkeersveiligheid, want snelheid speelt een rol bij élk verkeersongeval. Het milieu is een tweede goede reden: hoe sneller een voertuig rijdt, hoe hoger het brandstofverbruik, hoe meer CO2-uitstoot en hoe meer geluidsoverlast. De derde reden is mobiliteit. Files ontstaan minder snel als weggebruikers met ongeveer dezelfde snelheid rijden. Bovendien is de kans op ongelukken kleiner. Ook dat scheelt files, want bijna 13% van de files in den lande is direct te wijten aan een ongeval.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
district West-Veluwe Vallei
Harry Munniksma
0318 688 221