Gijlswijk over de stichting Arduin 2007

Antwoorden op kamervragen van Van Gijlswijk over de stichting Arduin 2007

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2773812

8 juni 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Van Gijlswijk (SP) over de stichting Arduin (206060715890).

Vraag 1
Wat is uw reactie op de reportage `Sex, drugs en verstandelijk gehandicapten' waarin aandacht wordt besteed aan wantoestanden binnen de stichting Arduin, een instelling voor gehandicaptenzorg in Zeeland?
1)

Antwoord 1
In de rapportage is gewag gemaakt van ongewenste situaties en incidenten. Ik vorm mij echter geen oordeel over een instelling op basis van een televisiereportage alleen. Mijn informatiebronnen zijn de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de bij de meldlijn van de Inspectie binnen gekomen meldingen.

Vraag 2
Wat is uw reactie op de constatering dat ongekwalificeerd personeel medische handelingen uitvoert, zoals het toedienen van medicatie, het inbrengen van infusen en het afnemen van bloed, en tevens een grote verantwoordelijkheid krijgt toebedeeld?

Antwoord 2
Ik heb hierover navraag gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Voor de IGZ bestaan geen redenen om aan te nemen dat in Arduin ongekwalificeerd personeel medische handelingen uitvoert. Binnen Arduin is de geneesmiddelenverstrekking en het beheer van de geneesmiddelen geprotocolleerd. In 2006 zijn ongeveer 700 medewerkers geschoold in het werken met dit protocol. De verantwoordelijkheden van het personeel zijn conform de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG) geregeld. Het inbrengen van infusen en het afnemen van bloed wordt binnen Arduin uitgevoerd door artsen.

Vraag 3
Zijn u signalen bekend dat - onder andere door het inzetten van ongekwalificeerd personeel de kwaliteit van de zorg in het geding zou zijn?

Antwoord 3
Nee. Bij het IGZ-loket zijn geen meldingen ontvangen over de kwaliteit van de zorg binnen de instellingen van Arduin.

Vraag 4
Bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg opdracht te geven tot een onderzoek naar het inzetten van ongekwalificeerd personeel en de kwaliteit van de zorg bij de stichting Arduin? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Nee. Uit regulier toezicht van de IGZ in 2005 en 2006 komt naar voren dat Arduin tot de beter presterende instellingen behoort met relatief lage risico's. Ik zie daarom geen aanleiding de IGZ opdracht te geven tot nader onderzoek.


1) Zembla, 20 mei 2007