Ingezonden persbericht


----- Persbericht ----

Amsterdam, 11 Juni 2007 - De laatste analyse van Peakoil Nederland laat zien dat de wereldwijde export van vloeibare brandstoffen sinds januari 2006 is gedaald. Dit ondanks een productietoename van meer dan een miljoen vaten per dag in dezelfde periode (1 vat = 159 liter). Onder vloeibare brandstoffen wordt conventionele en onconventionele aardolie, biobrandstoffen en kolen & aardgas omgezet in vloeibare brandstof verstaan.

De daling wordt vooral veroorzaakt door consumptiestijgingen in Rusland, Brazilië en Iran waardoor productiestijgingen in die landen niet leiden tot extra export van aardolie. Landen waar de export wel stijgt, waaronder Azerbeidjaan, Kazakstan, Canada en Soedan, blijken niet in staat om de dalende trend te compenseren. Tevens is de recente daling in het afgelopen half jaar van de grootste aardolieproducent Saoedi-Arabië van belang naast de daling in de productie van grote aardolieproducenten Mexico, Noorwegen en Engeland.

Voorlopig lijkt het einde van de daling in export niet in zicht. Het Amerikaanse Departement van Energie verwacht niet dat de wereldwijde productie van vloeibare brandstoffen scherper zal stijgen als in het voorgaande jaar. Hierdoor zal volgens het instituut een gat ontstaan tussen vraag en aanbod van 600.000 vaten per dag in geheel 2007. Vertaald naar aardolieprijzen is daarmee een stijging richting de 75 á 80 dollar per vat later dit jaar te verwachten. De vraag naar vloeibare brandstoffen is normaal het hoogst in het vierde kwartaal van het jaar.

De analyse van Peakoil Nederland is te vinden in haar laatste nieuwsbrief, de Oilwatch Monthly van Juni 2007 (PDF 1 Megabyte).

Begeleidende grafieken beschikbaar als e-mail bijlagen.

----- Einde persbericht ----

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Rembrandt Koppelaar

Tel: 06 - 44082419

Email: contact@peakoil.nl
Stichting Peakoil Nederland / ASPO Netherlands
Postal: 10056 / 1001 EB Amsterdam
Mob: +31 (0)6 - 44 08 24 19
Email: contact@peakoil.nl
Website: http://www.peakoil.nl