FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: geen gedwongen ontslagen inzet bij gesprekken morgen met ABN AMRO en Barclays

Morgen voert FNV Bondgenoten afzonderlijke gesprekken met Huibert Boumeester (CEO ABN AMRO) en Frits Seegers (CEO Barclays). Inzet van de vakbond is de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen als gevolg van een fusie of overname.

Fred Polhout, bestuurder FNV Bondgenoten: "Elke arbeidsplaats die verloren gaat, is ons één teveel maar we willen in ieder geval de garantie van zowel ABN AMRO als Barclays dat vertrek op basis van vrijwilligheid gaat. Bovendien wachten we nog steeds op gedetailleerde informatie over het bod van Barclays en de te verwachten effecten voor Nederland."

In alle gesprekken met ABN AMRO, Barclays en/of het consortium van Royal Banc of Scotland/Banco Santander/Fortis zal FNV Bondgenoten inzetten op de UNI-eisen. Afgelopen maandag heeft de wereldorganisatie van vakbonden (UNI) in een verklaring aangedrongen op snelle en volledige informatie met betrekking tot de biedingen van zowel Barclays als het consortium. Daarbij eist UNI dat betrokken bedrijven de garantie geven dat er geen gedwongen ontslagen vallen ten gevolge van fusie of overname.

Polhout: "Als blijkt dat een fusie of overname inderdaad de enige manier is om de continuïteit van ABN AMRO te waarborgen, dan zullen wij elke bieding beoordelen op enerzijds de omvang van werkgelegenheid die verloren gaat en anderzijds de geboden garanties en voorzieningen aan medewerkers die hun huidige arbeidsplek verliezen."

Bij ABN AMRO werken in Nederland circa 24.000 mensen.
---