Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bondsraad neemt afscheid van voorzitter Sytze Faber

De Bondsraad van de KNSB heeft zaterdag 9 juni afscheid genomen van voorzitter Sytze Faber. Na een bestuursperiode van negen jaar zit zijn reglementaire termijn erop. Faber was tot november vorig jaar in de eerste plaats bestuurslid topschaak, maar daarnaast was hij ook enkele jaren vice-voorzitter. In die functie en in het laatste half jaar als voorzitter heeft hij de KNSB op bekwame wijze door een uitermate moeilijke periode geloodst. Mede-bestuurslid Esther de Kleuver zei daarover: 'Hij heeft het vertrouwen tussen het bestuur en de bondsraad hersteld. Als bestuurslid topschaak slaagde Faber erin het Nederlandse topschaak en dan vooral het Nederlands kampioenschap op een hoger plan te brengen.' Voor al deze verdiensten werd hij door de Bondsraad tot lid van verdienste benoemd.

Esther de Kleuver speldt Sytze Faber de KNSB-speld op die behoort bij het lidmaatschap van verdienste (foto René Olthof)

Sytze Faber leidde op zijn laatste dag als voorzitter een vlot verlopen en vooral positief gestemde bondsraad. Die positieve stemming was onder ander te danken aan het feit dat het financiële jaar 2006 niet afsloot met een flink tekort zoals halverwege het jaar werd verwacht, maar dat de KNSB vrijwel quitte speelde. Ook de concrete uitwerking van het meerjarenbeleidsplan 2007-2010 viel in goede aarde. Aan de bondsraad werd de uitwerking gepresenteerd van de plannen die in 2007 van start gaan: het plan ledenwerving en gedifferentieerd lidmaatschap, de vernieuwing van de KNSB-website, het plan schaken en allochtonen, het onderzoek naar het organiseren van een NK internetschaak, de kwalitatieve verbetering van de Centrale Jeugdtraining en de herstructurering van de schaakdidactische opleidingen.

Uiteraard werd er over nog veel meer zaken gesproken. Hier een kort overzicht:

SpeelZ
Het schoolschaakproject SpeelZ loopt gestaag. Scholen reageren in het algemeen enthousiast. RSB-voorzitter Koorevaar riep alle bonden op hun schouders onder het project te zetten.

KNSB-competitiereglement
De laatste jaren wordt de slotronde van de competitie in de meesterklasse gezamenlijk op een zondag gespeeld, meestal een dag na de gewone competitieronde. Dat biedt verenigingen de mogelijkheid om een speler op zaterdag in een tweede team te laten spelen en een dag later als invaller in het meesterklasseteam. Dat zijn dus eigenlijk twee partijen per ronde. Dat vonden bestuur en bondsdraad onwenselijk en het reglement werd aangepast. Als er meer dan 48 uur tussen de slotronde van de gewone competitie en de meesterklasse ligt blijft invallen wel mogelijk.

Snelschaak- en rapidcompetitie
De Haagse Schaakbond had het idee gelanceerd van een snelschaak- en rapidcompetitie met regionale voorronden en een landelijke finale. Dat viel in goede aarde. Er wordt onderzocht in welke vorm deze competitie in het seizoen 2008-2009 van start kan gaan.

Samenstelling Bondsraad
Er werd een voorstel besproken om de bondsraad te verkleinen. Afgesproken werd dat regionale bonden in de toekomst nog slechts twee afgevaardigden zullen sturen in plaats van de huidige vier. Deze afgevaardigden kunnen alle stemmen uitbrengen waarover een regionale bond beschikt. Het systeem van machtigingen voor afgevaardigden die verhinderd zijn werd afgeschaft.

Samenstelling bestuur
Het is nog niet gelukt een nieuwe voorzitter voor de KNSB te vinden. Vice-voorzitter Arthur Rongen zal de taak van voorzitter voorlopig op zich nemen. Hij gaat samen met een commissie op zoek naar een geschikte kandidaat.
Jan Schinkelshoek werd benoemd tot bestuurslid PR, Communicatie & Sponsoring. Schinkelshoek heeft grote ervaring op dit terrein. Hij was onder andere directeur communicatie van de Rabobank Groep, algemeen hoofdredacteur van de Sijthoff Pers en directeur voorlichting van het ministerie van justitie. Op dit moment is hij lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Penningmeester Erik Both maakte bekend in verband met een drukke baan uiterlijk september 2007 zijn functie als penningmeester te neer te leggen.

Faber geeft de voorzittershamer door aan vice-voorzitter Arthur Rongen (foto René Olthof)

Preventie seksuele intimidatie
Er werd een reglement aangenomen voor de gedragregels rond de preventie van seksuele intimidatie. Dit reglement bevat ook een klachtenregeling. Informatie over dit reglement en deze regeling zal binnen de KNSB worden verspreid.

Huisvesting bondsbureau
Het bestuur van de KNSB wil in november met een voorstel komen over de huisvesting van het bondsbureau. Naast opknappen en een deel verhuren van het huidige pand in Haarlem wordt er gekeken naar gemeenschappelijke huisvesting met andere sportbonden. Er wordt gedacht aan de andere denksportbonden, maar ook aan andere kleine bonden.

Financiële adviescommissie
De heren J. de Boer, J-P. Ory en W. Pool werden benoemd tot lid van de Financiële Advies Commissie (FAC).

Lid van verdienste
De bondsraad benoemde naast Sytze Faber ook Lex Jongsma tot lid van verdienste. In een apart artikel op de website wordt daar verder aandacht aan besteed.

---