Gemeente Venlo


Aantal bezwaarschriften tegen OZB daalt met vijftig procent

persbericht 8 juni 2007

In totaal 1.407 Venlonaren hebben bezwaar aangetekend tegen de eind maart verstuurde gemeentelijke belastingaanslag. Dat is een daling met vijftig procent. Bezwaar aantekenen kon dit jaar voor het eerst digitaal. Dertig procent van de bezwaarmakers maakte daarvan gebruik.

Tegelijk met de 41.900 gemeentelijke aanslagen voor OZB, afvalstoffenheffing, rioolrecht en hondenbelasting werden veel nieuwe WOZ-waarden bekendgemaakt. Het aantal telefonisch vragen daalde tot ruim 3.200. Dat komt waarschijnlijk doordat veel informatie digitaal beschikbaar is. Zo vroeg bijna een kwart (25%) van de Venlonaren die een OZB aanslag kregen het taxatieverslag op via de gemeentelijke website www.venlo.nl.

"Belasting betalen is nooit leuk", stelt VVD-wethouder Mark Verheijen (Financiën & Economie), "maar de landelijke Belastingdienst-slogan leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker blijkt ook op gemeentelijk niveau van toepassing." Verheijen verwacht in de toekomst nog veel meer van de digitale dienstverlening. "Steeds meer mensen gebruiken internet voor steeds meer zaken. Logisch, want het digitale gemeenteloket is de hele week 24 uur per dag open. Als gemeente staan we nog maar aan het begin." Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft recentelijk aangegeven gemeenten ruimte te willen bieden de OZB extra te verhogen. De gemeente Venlo is niet van plan daar gebruik van te maken. In het Venlose coalitieakkoord zijn daarover afspraken gemaakt.

Verreweg de meeste bezwaren zullen voor 1 september worden afgehandeld. Alleen voor erg ingewikkelde bezwaarschriften is meer tijd nodig.