Ingezonden persbericht


Computer Olympiade van 11 t/m 18 juni op Science Park Amsterdam

Amsterdam, 11 juni 2007 - IBM, SARA, NCF en NWO Exacte Wetenschappen sponsoren gezamenlijk het Wereldkampioenschap Computerschaak en de Computerolympiade die van 11 tot en met 18 juni worden gehouden op Science Park Amsterdam. Dit internationale evenement is gepland in de week waarin de nieuwe Nationale Supercomputer 'Huygens', een IBM POWER5+-systeem, officieel in gebruik zal worden genomen. Op woensdag 13 juni 2007 wordt de openingshandeling voor de nieuwe supercomputer verricht door dr. Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, en prof. dr. Ben de Kruijff, Algemeen Bestuur NWO.

De 15de WCCC (World Computer Chess Championship) en de 12de Computerolympiade vinden van 11 t/m 18 juni plaats op Science Park Amsterdam. Op de olympiade, die vorig jaar in het Italiaanse Turijn werd gehouden in de Olympic Oval, zullen diverse computerprogramma's van bekende traditionele denkspelen (dammen, schaken, japans schaken, chinees schaken, etc.) vertegenwoordigd zijn. In totaal zijn er tien spelen.

De eerste Computerolympiade werd in 1989 in Londen gehouden. Professor Jaap van den Herik van de Universiteit Maastricht is toernooidirecteur. Hij pleit al jaren voor het introduceren van denksport als Olympische sport.

Twee jaar geleden kwam dr. Erik van der Werf als eerste ter wereld met een oplossing van het Aziatische spel Go op een speelbord van 5x5. Een volledig Go-speelbord telt 19 bij 19 lijnen. Daarvoor zijn 8 programma's ingeschreven. Voor de kleine variant (Go 9x9) zelfs 10. Vijf sterke damprogramma's bestaan inmiddels ook al twintig jaar. Zes programma's spelen om de Olympische titel.

Pc-Schaakprogramma DEEP FRITZ versloeg vorig jaar december wereldkampioen Vladimir Kramnik met 4-2, terwijl de schaakcomputer DEEP BLUE tien jaar eerder (mei 1997) al de virtuoze Gary Kasparov had verslagen. Volgens kenners is het schaakprogramma RYBKA van programmeur Vasik Rajlich (Boedapest) op dit moment de grootste kanshebber voor de titel.

Er wordt gespeeld in de Eulerzaal (Z009) op Science Park Amsterdam, Kruislaan 413, 1098 SJ Amsterdam. De ronden zijn van 11 tot en met 18 juni dagelijks vanaf 10.00 uur. Donderdag 14 juni is een rustdag. Op vrijdag, zaterdag en zondag (15 t/m 17 juni) is er een computer games workshop (CGW2007) met 22 bijdragen.


- - -

Noot voor de redactie (