Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 juni 2007

Vragen van de leden Vos en Hamer (beiden PvdA) aan de staatssecretaris Financiën en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de Verklaring Arbeids Relatie (VAR) van zelfstandigen zonder personeel in de thuiszorg


* Bent bekend met het artikel 'Ouderenzorg gefrustreerd' in de Telegraaf?(1]


* Deelt u de conclusie dat de thuiszorg die door zelfstandigen wordt verleend aan cliënten met een PGB, al dan niet via een bemiddelingsbureau, vele malen goedkoper is en vaak ook minder overheadkosten leidt dan de zorg die via zorginstellingen wordt ingekocht? Zo ja, waarom?


* Bent u bekend met het feit dat de gemiddelde leeftijd van de zelfstandige zorgverleners rond de 55 is en dat deze, veelal vrouwen, daardoor een waardevolle bijdrage leveren aan de behoefte aan arbeid in de zorg?


* Deelt u de mening dat deze vorm van zorgverlening in lijn is met de voornemens in het coalitieakkoord over sociale innovatie, arbeidsparticipatie van en ondernemingsfaciliteiten voor ouderen? Zo ja, kunt u uitleggen waarom?


* Deelt u ook de mening dat de ZZP'ers in het algemeen die in de zorg sector werkzaam zijn bij het voornemens in het coalitieakkoord passen ten aanzien van stimuleren van zelfstandig ondernemerschap en het fiscaal stimuleren van het starten van eigen onderneming naast dienstbetrekking? Zo ja, kunt u uitleggen waarom?


* Wat is de reden dat sommige zelfstandigen na jaren dezelfde VAR-verklaring hebben ontvangen (WUO of ROW), dit jaar een andere VAR-verklaring krijgen?


* Wat zijn volgens u de consequenties voor de ZZP'ers wanneer zij geen VAR-verklaringen meer krijgen? Deelt u de mening dat een van de gevolgen hiervan is dat de helft van de ZZP'ers in de thuiszorg stopt met werken indien zij niet meer als zelfstandige werkzaam kunnen zijn? En wat zijn volgens u de consequenties van het vervallen van de VAR-verklaringen voor de PBG-houders?


* Is de veranderde aanpak van de Belastingdienst bedoeld om schijnzelfstandigheid in de zorg te voorkomen?


* Deelt u de mening van het College van Belastingadviseurs dat de Belastingdienst onnodig geen VAR-verklaringen afgeeft nu het mogelijk is om een gegeven VAR-verklaring in te trekken, indien nodig zelfs met terugwerkende kracht, op het moment van misbruik? Zo ja, waarom deelt u deze mening?


* Bent u bereid de Belastingdienst aan te sporen een nauwkeuriger onderscheid te laten maken bij het verlenen van VAR-verklaringen, zodat bovengenoemde efficiënte vormen van zorgverlening mogelijk kunnen blijven, maar schijnzelfstandigheid wel wordt aangepakt?

(1] De Telegraaf, 11 mei 2007.