Stichting Natuur en Milieu

Zuinige televisies blijven onherkenbaar voor consument

11 juni 2007 - Er komen steeds zuiniger LCD-televisies op de markt. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van Stichting Natuur en Milieu naar het energieverbruik van tvs. In de klasse van grote televisies (beeldschermdiagonaal 80 cm of meer) is de allerzuinigste LCD-tv 25% zuiniger dan het beste model uit 2006. Bij de middelgrote tvs (60-80 cm) is het beste model 15% zuiniger geworden. De verschillen in energieverbruik tussen televisies blijven ech-ter onverminderd groot. Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu: Een onzuinige tv verbruikt ruim twee keer zoveel elektriciteit als een zuinig model. Consumenten kunnen deze verschillen in de winkel niet zien. Daarom is het noodzakelijk dat de overheid snel energielabels voor televisies invoert.

Top10 energiezuinige TVs
Natuur en Milieu onderzocht het energieverbruik van tvs in drie klassen: klein (37-60 cm), middel-groot (60-80 cm) en groot (80 cm of meer). De zuinigste grote LCD-tv is de JVC LT 32G80B met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 115 kilowattuur per jaar. In de klasse middelgrote tvs staat net als vorig jaar een Sony aan kop; de KDL-26S2030 verbruikt gemiddeld 96 kilowattuur per jaar. Onder de kleinste tvs heeft geen vernieuwing plaatsgevonden, de zuinigste blijft daar de Samsung LW20M21 met een energieverbruik van 67 kilowattuur. Voor een overzicht van de zuinigste tvs en andere apparaten klik hier of ga naar www.top10.hier.nu

Stand-by verbruik
In het verminderen van het stand-by verbruik is enige vooruitgang geboekt, maar nog steeds zijn er modellen die ruim boven de norm van 1 kilowattuur zitten. Opmerkelijk is dat er nog steeds nieuwe televisies op de markt komen die met de hoofdschakelaar in de uit-stand evenveel stroom verbruiken als stand-by. Natuur en milieu blijft het onacceptabel vinden dat sommige televisies niet echt uitgezet kunnen worden.

Energielabels voor consument
Stichting Natuur en Milieu is blij dat een grote stap vooruit is gemaakt in het energiezuiniger ma-ken van tvs. Door het ontbreken van een energielabel voor alle televisies blijft het voor de consu-menten onmogelijk om het energiegebruik goed te vergelijken. Natuur en Milieu pleit daarom voor snelle invoering van die energielabels. De normen voor labels dienen om de paar jaar aangescherpt te worden. Zo blijft er een duidelijk onderscheid tussen de allerzuinigste modellen en achterblij-vers. Ook worden producenten blijvend geprikkeld steeds zuiniger modellen te ontwikkelen.

Meer informatie over de Top10 van apparaten en autos vindt u op www.top10.hier.nu De Top10 is een onderdeel van de HIER-campagne waarin 38 maatschappelijke organisaties samenwerken aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Publicatiedatum: 11-06-2007