92% van de Nederlanders vindt kunst en cultuur belangrijk 11.06.2007 / 10:28 / Rubriek: Bi nnenland / Organisatie: Kunstenaars en co

Kunstenaars en co

Persbericht

92% van de Nederlanders vindt kunst en cultuur belangrijk

Rotterdam 11 juni - Minister Plasterk neemt onderzoeksrapport over belangstelling voor kunst en cultuur in Nederland in ontvangst.

Tijdens het eerste Nationaal Jaarcongres Matching Cultuur en Economie in Rotterdam heeft minister Plasterk van OCW het rapport Een brede kijk op de belangstelling voor kunst en cultuur in ontvangst genomen. Frits Spangenberg, directeur van Motivaction:'Je zou iedere avond alle zalen kunnen uitverkopen'.

Niet alleen de hoogopgeleide veelverdiener geeft om kunst Uit grootschalig onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction deed in opdracht van Kunstenaars&CO blijkt dat een groot deel van de Nederlanders bevolking (92%) het belangrijk vindt dat er zoiets is als kunst en cultuur. Ruim een kwart (27,2%) van de Nederlandse bevolking vindt cultuurdeelname zelfs een belangrijk onderdeel in zijn of haar persoonlijke leven. De drijfveren voor mensen voor cultuurdeelname zijn ontspanning, inspiratie, expressie, en het creëren van een aangename omgeving. Drijfveren waar theaters en musea te weinig op inspelen.

Er is ook gekeken naar de wens om deel te nemen of om vaker deel te nemen aan kunst of cultuur. Zo geeft bijna de helft van de Nederlanders aan wel eens een schilderscursus te willen volgen of vaker naar een toneelvoorstelling te willen gaan. Ook zou twee op de vijf Nederlanders het leuk vinden om meer te ervaren door zelf mee te spelen, te zingen of te dansen in een echte voorstelling. Daarnaast is er een groep Nederlanders die meer van bepaalde culturele uitingen zou willen begrijpen.

Waarom een onderzoek?
Voor kunst en cultuur in de zin van kunst met een grote K en cultuur met een grote C zijn in het overheidsbeleid ruime aandacht. Minder aandacht is er voor kunst en cultuur met een kleine k en c. Terwijl die een grote maatschappelijke betekenis hebben, in de vrijetijdssector, het bedrijfsleven, de publieke sector, de sociale sector, de zorgsector, enzovoort.

Kunstenaars&CO heeft door onderzoeksbureau Motivaction daarom laten onderzoeken welke betekenis kunst en cultuur in brede zin hebben voor de Nederlandse bevolking. Met de kennis uit het onderzoek kunnen Kunstenaars&CO, andere instellingen of de overheid hun beleid ten aanzien van de beleving en participatie in kunst- en cultuur aanpassen. Het gaat om bijvoorbeeld aanpassingen die gericht zijn op het wegnemen of voorkomen van drempels of bevorderende maatregelen voor deelname aan en distributie van kunst en cultuur door een groot publiek.