Gemeente Epe


De Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030

Een duurzaam fundament voor de toekomst

De blik op de ruimtelijke ontwikkeling van de regio Stedendriehoek is verruimd tot 2030. Regeren is vooruitzien en dat geldt zeker voor de invulling van de schaarse ruimte waarover we in Nederland de beschikking hebben.

Aangezien het woekeren is met de ruimte is het van belang hiervoor een strategie te hebben. De regio Stedendriehoek - waartoe ook de gemeente Epe behoort - heeft eind mei een visie op die ruimtelijke ontwikkeling vastgesteld. Hiermee wordt ingespeeld op steeds sterker wordende ruimtelijke verwevenheid en onderlinge afhankelijkheid van de gemeenten binnen de regio.

Ontwikkelingen als gevolg van verandering in leefstijlen, woonwensen, werkgelegenheid en verplaatsingsgedrag blijven niet lager beperkt tot eigen stad of dorp. De Stedendriehoek ontwikkelt zich zo in hoog tempo van een verband tussen drie steden naar een samenhangende regio, met naast de drie steden een groen middengebied en een groene omgeving. De vaststelling van de Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030 (RSV) is het sluitstuk van een intensief proces van maar liefst bijna zes jaar waarin politiek, bestuur, maatschappelijke groeperingen en inwoners in een interactief proces de visie hebben ontwikkeld. Een visie waarmee de regio beter, mooier en sterker gemaakt kan worden.

Verrommeling landschap tegengaan

Voor het maken van de regionale structuurvisie is gekozen voor de lagenbenadering. Dit houdt in dat de kwaliteiten van de eerste laag, de ondergrond (o.a. water, bodem, natuur, landschap) leidend zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling. Samen met de tweede laag van netwerken (wegen, spoorlijnen, rivieren, kanalen, leidingen) is dit het uitgangspunt voor de keuzes voor locaties voor wonen en werken, de derde laag (woongebieden, bedrijventerreinen, land- en tuinbouw, recreatiegebieden). De regio Stedendriehoek heeft onder meer gekozen om op het gebied van woningbouw zoveel mogelijk woningen binnen bestaand stads- en dorpsgebied te realiseren (45% van de woningbouwopgave). De grotere locaties voor wonen en werken worden gepland bij de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Het middengebied van de regio wordt hierdoor zoveel mogelijk open en groen gehouden. Doel van deze keuzen is om de verrommeling van het landschap, die in het westen en zuiden van Nederland het beeld steeds meer bepaalt, in dit deel van het land zoveel mogelijk te voorkomen.

Ook visie voor andere deel regio

De regio Stedendriehoek is echter meer dan het gebied waarvoor onlangs de Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030 is vastgesteld (Apeldoorn, Deventer, Zutphen en middengebied). Ieder van de zeven gemeenten (Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst, Zutphen) kent een groot waardevol, vaak half natuurlijk agrarisch gebied waar de ontwikkelingen zeker niet stil staan. In dit landelijk gebied en met name in de kleine dorpen en kernen voltrekken zich in hoog tempo allerlei veranderingen die vragen om nieuwe antwoorden in regionaal verband. Daarom start de regio Stedendriehoek binnenkort ook met het opstellen van een structuurvisie voor dit deel van de regio. Samen met de onlangs vastgestelde RSV ontstaat dan voor de hele regio Stedendriehoek een lange termijn visie op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling.

Meer informatie

Meer informatie over de Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030 is te vinden op www.regiostedendriehoek.nl.