Kinderen massaal de straat op voor lagere snelheid in buurt

11.06.2007 / 11:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Veilig verkeer nederland

Veilig verkeer nederland

http://www.veiligverkeernederland.nl/

Huizen, 11 juni 2007 - Meer dan 200.000 kinderen gaan op 13 juni a.s. de straat op om te protesteren tegen te hoge snelheden in hun buurt of wijk. Kinderen en hun ouders vinden dit noodzakelijk omdat er in Nederland een chronisch gebrek is aan verkeersveilige plekken om buiten te spelen. Tijdens deze Nationale Straatspeeldag van Veilig Verkeer Nederland worden circa 2.000 straten afgezet en verklaard tot veilige speelplek voor kinderen. Dit jaar staat de Nationale Straatspeeldag in het teken van 'Veilige Snelheid'.

Angst om buiten te spelen
De hoge snelheden in buurten en wijken blijven een groot probleem in Nederland en dragen ertoe bij dat ouders hun kinderen niet meer buiten laten spelen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder de deelnemende organisatoren van de Nationale Straatspeeldag. 81% van hen stelt dat automobilisten zich niet aan de snelheidslimiet in de straat houden. De overige 19% dringt aan op een nog lagere snelheidslimiet in de straat. Te hard rijden is de meest gesignaleerde vorm van verkeersoverlast in de eigen buurt. Dit probleem vindt ook zijn weerslag in de verkeersdoden over 2006: maar liefst 41 kinderen in de leeftijd van 4-15 jaar zijn in 2006 omgekomen in het verkeer. Dat waren er 10 meer dan in 2005.

Prachtwijk is verkeersveilige wijk
De regering wil de komende regeerperiode extra investeren in de aanpak van probleemwijken. In dit kader vraagt Veilig Verkeer Nederland aandacht voor de verkeersveiligheid in deze wijken. Verkeersveiligheid is een randvoorwaarde voor de leefbaarheid van een buurt of wijk. Het algemene beeld is dat door de dreiging die van het drukke en snelle (auto)verkeer uitgaat, kinderen steeds minder vaak buiten mogen spelen. In de oude wijken en buurten liggen speelplekken bovendien vaak langs drukke verkeersaders en ontbreken veilige loop- en fietsroutes. In probleemwijken zien we echter ook dat kinderen op zeer jonge leeftijd onbegeleid naar school gaan. Deze kinderen worden dagelijks geconfronteerd met een verhoogd ongevalsrisico, omdat de verkeerssituatie niet is afgestemd op het verkeersgedrag van deze jonge doelgroep.

Aftrap in Riel
De landelijke start van de Nationale Straatspeeldag vindt dit jaar plaats in Riel, gemeente Goirle. Om 13:00 uur openen burgemeester Rijsdorp, wethouder De Groot, Joop Goos (directeur Veilig Verkeer Nederland) en een lid uit de Rielse Jeugdgemeenteraad de Nationale Straatspeeldag 2007. Kinderen uit deze Jeugdgemeenteraad hebben met de KindStraatScan van Veilig Verkeer Nederland onderzocht waar in de gemeente de grootste problemen liggen op het gebied van verkeersveiligheid en overhandigen de resultaten aan de burgemeester. Vervolgens zullen er op enkele kruispunten door de jongeren verkeersacties gehouden worden als protest tegen de verkeersonveilige situaties daar. Locatie landelijke aftrap: Basisschool De Vonder, Bernhardstraat 6a, Riel. Kijk voor Straatspeeldaglocaties in uw eigen buurt of wijk op www.veiligverkeernederland.nl

12 miljard euro per jaar
Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie met burgers als natuurlijke achterban. Voor veel mensen is verkeersonveiligheid een dagelijkse zorg. Hun zorg is ook de zorg van Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland doet wat aan die bezorgdheid door vraaggericht en samen met mensen oplossingen te realiseren voor meer veiligheid. Veilig Verkeer Nederland wil haar doelen bereiken door beleidsbeïnvloeding en onderzoek; voorlichting, educatie, communicatie en acties. Verkeersonveiligheid kost ons land maar liefst 12 miljard euro per jaar.


---


Noot voor de redactie,