Socialistische Partij Rotterdam

Ivóór over wonen, bouwen en slopen

11-06-2007 * Politiek café Ivóór ging zondag over wonen, bouwen en slopen in Rotterdam. Met SP-gemeenteraadslid Leo de Kleijn, Margriet Drijver, directeur van woningcorporatie Com.wonen en voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn werd soms fel gediscussieerd met bewoners uit de Rotterdamse wijken.

Leo de Kleijn en Margriet Drijver

De middag begon met een discussie tussen Leo de Kleijn en Margriet Drijver. Ze werden het niet eens, en aanwezige bewoners reageerden veel en soms emotioneel. Leo: "Wat mij opvalt, is dat bewoners overal over mogen meepraten behalve over het wezen van plannen: of ze wel sloop willen of niet. Mensen willen in hun eigen wijk blijven wonen, en niet horen: 'voor u is geen plek meer in Rotterdam'. Met maar twintig procent sociale woningbouw in de stad komen we echt in de knel." Drijver: "Wij houden het totaal aantal sociale huurwoningen in ons bezit min of meer constant, door te renoveren en terug te bouwen in Capelle en Barendrecht. En we potten ons geld niet op: we bereiken zo langzamerhand de ondergrens van onze reserves met alles wat we investeren in deze stad."

Caroline van de Stokke

Zangeres Caroline van de Stokke vulde de pauze en daarna ging presentator Diederik Olders in gesprek met Wytze Patijn. Patijn: "Plannen moeten veel meer in samenwerking met de bevolking worden gemaakt. De stadsvisie is heel erg van bovenaf bedacht. Iedereen heeft over de middenklasse - over de gewone mensen aan de onderkant hebben we het niet meer. Natuurlijk moet je ook zorgen dat die mensen een hoger inkomen krijgen. Maar iedereen wil alleen nog de middenklasse binnen hebben er is geen enkele visie over waar de bestaande bewoners heen moeten."

Deze aflevering van Ivóór was de laatste voor de zomer. In september komt politiek café Ivóór weer terug - via deze website houden we je op de hoogte.

Wytze Patijn

Zie ook:

* Dossier Politiek café * Dossier Huisvesting