Gemeente Schiedam


Juni

Grote brand in pand Westerkade

11 juni 2007

Zaterdagochtend even voor 5 uur bleek brand te zijn ontstaan in het pand Neptunus op de hoek van de Westerkade en de Stadhouderslaan. Het monumentale gebouw heeft hierdoor zeer zware schade opgelopen. Tijdens de brand is het dak ingestort en ook de muren zijn zwaar gehavend.

Nadat de brand was geblust werd geconstateerd dat grote delen van het gebouw zodanig zijn beschadigd, dat er instortingsgevaar is. Om daaruit voortvloeiende risico's zoveel mogelijk uit te sluiten heeft de loco-burgemeester in samenspraak met de eigenaar van het pand en na overleg met inspecteurs van de afdeling Bouwen & Wonen van de gemeente Schiedam besloten een aannemer opdracht te geven tot het gecontroleerd naar beneden halen van een deel van de muren. Een groot deel van de zijmuren is in ieder geval in een te slechte staat om te laten staan. Dat geldt ook voor de tuit (het bovenste deel van de voorgevel). Deze is vervormd en door het wegvallen van de verankeringen is de kans groot dat deze bij de eerste de beste windvlaag naar beneden zou komen. Verder onderzoek moet nog uitwijzen welke delen van de muur op een verantwoorde manier kunnen blijven staan.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie stelt hiernaar een onderzoek in. In het pand was een opslag van antiek en curiosa gevestigd. Tijdens de opruimwerkzaamheden, die zeker nog de gehele zaterdag in beslag zullen nemen, zal de straat in de omgeving van het pand afgesloten blijven.