Artsen zonder Grenzen


G8-besluit bedreigt betaalbare medicijnen voor arme landen

11/06/2007 10:36 -- Het besluit van de G8 waarin geëist wordt dat de bescherming van intellectueel eigendomsrecht in opkomende economieën wordt verscherpt, zal negatieve invloed hebben op de betaalbaarheid en vernieuwing van medicijnen in de landen die dat het hardst nodig hebben. Dat is de conclusie van Artsen zonder Grenzen naar aanleiding van de verklaring van de G8, de zeven rijkste industrielanden en Rusland. Daarmee negeert de G8-top de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In april 2006 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport. De conclusie: bescherming van intellectueel eigendom is niet stimulerend voor de ontwikkeling van medicijnen voor ziekten die voornamelijk mensen in arme landen treft. Toch promoot de G8 alleen een verscherpte bescherming van het intellectueel eigendomsrecht als de weg om innovatie te bevorderen.

Een dag voordat de G8 sprak met een aantal leiders van opkomende landen, had de top reeds besloten een nieuwe procedure in te stellen om patentbescherming in ontwikkelingslanden - met name in opkomende landen - uit te breiden. Daarmee negeert zij de WHO-werkgroep waaraan verschillende regeringen deelnemen die specifiek is opgezet om het probleem van innovatie en beschikbaarheid van betaalbare medicijnen aan te pakken.

Landen als India en Brazilië zijn belangrijke producenten van betaalbare, 'essentiële' medicijnen, geneesmiddelen die essentieel zijn voor behandeling van veel voorkomende ziekten. Die medicijnen worden zowel in eigen land gebruikt als geëxporteerd naar (andere) arme landen. Brazilië en Thailand hebben speciale regelingen ingesteld voor diverse geneesmiddelen om hoge prijzen tegen te gaan, maar sommige regeringen en farmaceutische bedrijven zetten hen onder druk om dit te veranderen.

Internationale handelswetten zorgen ervoor dat het patenteren van medicijnen een veel meer wijdverbreid gebruik wordt, waardoor nieuwe medicijnen onbetaalbaar worden. Juist nieuwe medicijnen zijn cruciaal voor het behandelen van levensbedreigende ziekten als aids. 80% van de 80.000 aidspatiënten die Artsen zonder Grenzen in 32 landen behandelt, hebben met Indiase merkloze aidsmedicatie weer een kans op leven.