Gemeente Medemblik

Bordenroute Kijk Medemblik en Meer officieel geopend

Vrijdag 8 juni jongstleden was het dan zo ver. Onder een stralende zon werd in Twisk de nieuwe cultuur-historische bordenroute Kijk Medemblik en Meer officieel geopend door de heer J. Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.

Aanwinst

Om 10.30 uur verzamelden de genodigden zich in het Dorpshuis in Twisk. Wethouder Jan Entius van de gemeente Medemblik sprak een woord van welkom en vertelde over de totstandkoming van de bordenroute in Medemblik en omgeving. Hij gaf vervolgens het woord aan de heer Bond, die namens de provincie Noord-Holland zijn waardering uitsprak voor het initiatief. Hij benadrukte de niet te onderschatten economische waarde van het toerisme in de regio, ook ten opzichte van de grote stad. De stad kan niet zonder het platteland en het platteland kan niet zonder de stad, aldus Bond. Hij betitelde de bordenroute als ludiek en met de aansluiting op het nieuwe fietsknooppuntennetwerk als een aanwinst voor het unieke en aantrekkelijke gebied.

Verbinding

Het gezelschap maakte een korte wandeling naar het bord op de Dorpsweg in Twisk, waar de openingshandeling werd verricht. Met behulp van een toevallig voorbij fietsende Twisker, Piet Zee met zijn kleinzoon Tom, werd de verbinding met telefoonnummer 0900-2040802 tot stand gebracht. Dit telefoonnummer biedt in combinatie met het betreffende bordnummer uitgebreide informatie over de plek waar de bezoeker zich op dat moment bevindt. Aandachtig beluisterde de heer Bond het verhaal over de historie van Twisk, dat via de opgestelde speakers door alle aanwezigen was te horen. Na afloop van het officiële deel van de opening was er nog gelegenheid een bezoek te brengen aan de Karckezolder en de nabijgelegen kerk.

De bordenroute
De bordenroute is een initiatief van Medemblik en Meer, een samenwerking tussen de gemeenten Medemblik, Andijk en Wervershoof, een vijftal kernmusea, de VVV en een aantal kleinere deelnemers. Op zestien verschillende locaties in de regio zijn borden geplaatst met daarop een afbeelding en een korte omschrijving van de situatie ter plaatse in een ver of minder ver verleden. Naast de vermelding van het telefoonnummer waarop extra informatie valt te beluisteren, wordt ook verwezen naar interessante bezienswaardigheden in de nabije omgeving van de borden. De bordenroute is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Noord-Holland en Res Halter in Balans.