Behoefte aan opvang groeit, maar niet overal

maandag 11 juni 2007

Een groot onderzoek van bureau Vyvoj toont aan dat de behoefte aan buitenschoolse opvang explosief groeit. Maar niet overal, blijkt bijvoorbeeld uit een peiling onder Almeerse ouders.

Per 1 augustus dit jaar zijn basisscholen verplicht tussen 07.30 uur en 18.30 uur buitenschoolse opvang te organiseren wanneer ouders hierom vragen. Onderzoek van Vyvoj onder 13.000 ouders van 271 scholen bevestigt dat de vraag naar voorschoolse opvang komend schooljaar met 51 procent toeneemt en de behoefte aan naschoolse opvang met 33 procent. Gemiddeld is er 2,4 dagen per week behoefte aan opvang. Slechts 4 procent heeft na 18.30 uur opvang nodig. Vrijwel alle ouders gaan gebruikmaken van de door de school georganiseerde opvangmogelijkheden. Bijna de helft van de ouders ziet de school als makelaar tussen henzelf en een kinderopvangorganisatie, maar 20 procent wil dat de school zelf de opvang verzorgt.

Dit landelijke beeld gaat niet op voor alle gemeenten. Ruim veertig procent van de Almeerders bijvoorbeeld heeft geen behoefte aan buitenschoolse opvang. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente heeft uitgevoerd onder ruim vierduizend inwoners. Slechts acht procent van de ondervraagden heeft behoefte aan volledige opvang tussen 07.30 en 18.30 uur. Nog geen twintig procent is geïnteresseerd in een deel van de uren. Eerder bleek uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat de uitbesteding van zorg voor kinderen in de basisschoolleeftijd, niet overal geaccepteerd is in Nederland. Veel mensen vinden dat kinderen na schooltijd aandacht van de eigen ouders nodig hebben en dat de opvang vermoeiend is voor kinderen. Dat dit een typisch Nederlandse opvatting is, blijkt ook uit resultaten van de stadsenquête aangezien Almeerders van niet-westerse afkomst het dagprogramma minder stellig afwijzen.