Gemeente Grootegast


Op 11 juni a.s. zullen de gemeenten Grootegast, Leek en Marum het convenant ondertekenen dat verdergaande samenwerking op het vlak van ICT vastlegt. De gemeenten Grootegast, Leek en Marum werken al enige tijd samen op het gebied van ICT. Door deze samenwerking te verstevigen wordt de efficiency en de kwaliteit vergroot. Daarnaast wordt financieel voordeel behaald. Bovendien wordt door het delen van kennis en mensen de kwetsbaarheid van deze gemeenten verkleind.

De laatste jaren is de inzet van automatisering enorm toegenomen. Veel processen worden geautomatiseerd en de overheid heeft diverse programma's opgezet om bepaalde automatiseringszaken in Nederland op gelijk peil te krijgen. Voorbeeld hiervan zijn de authentieke registraties die de gemeente moet gaan voeren op verschillende vlakken en de invoering van een burger servicenummer (BSN). Doordat automatisering een steeds grotere rol gaat spelen wordt de afhankelijkheid ook steeds groter. Dit resulteert in een steeds complexer wordende ICT omgeving.
Om niet onder te gaan in een wirwar van besturingssystemen, databases, beheerssystemen en applicaties is het van belang te consolideren en te standaardiseren. De gemeenten Grootegast, Leek en Marum hebben dit al enige jaren geleden onderkend. De eerste stappen om samen te werken zijn al gezet doordat de diverse ICT `omgevingen' van de drie gemeenten op elkaar zijn afgestemd. De ondertekening van een samenwerkingsconvenant op ICT gebied tussen de drie gemeenten, is een verdere stap in die richting.

---

(c) Gemeente Grootegast