FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Actieweek ITF in Rotterdamse haven een succes

De actieweek die internationale vakorganisatie ITF de afgelopen week in de Rotterdamse haven heeft georganiseerd, is een succes. In totaal zijn in Rotterdam deze week 19 inspecties uitgevoerd, die op 6 schepen tot een werkonderbreking hebben geleid.

Daardoor konden in totaal 28 akkoorden worden gesloten met rederijen en charteraars, waarin de zekerheden voor de bemanningsleden en de havenwerkers zijn gegarandeerd over het sjorren van de lading. Ook zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de zeevarenden op een minimum peil gebracht.

Er zijn de afgelopen week contacten gelegd met diverse charteraars en rederijen om de gespannen verhoudingen in de toekomst te voorkomen. Het doel is om havenwerkers met de juiste opleiding de sjorwerkzaamheden te laten uitvoeren. Dit zal in de nabije toekomst tot vermindering van ongevallen in de haven en aan boord leiden. Daarnaast is het uiteraard van essentieel belang dat de loon- en arbeidsvoorwaarden van alle opvarenden op een aanvaardbaar niveau worden gebracht.

De ITF voert al jaren samen met de vakbonden van havenwerkers en zeelieden campagne om schepen onder contract te brengen bij een nationale vakbond of bij de ITF. Op schepen waar een door ITF goedgekeurde cao geldt, mogen geen havenwerkzaamheden meer worden verricht door de bemanningsleden zelf.

Van de 58.000 schepen die de wereldzeeën bevaren, zijn er ruim 18.000 die onder een zogenaamde goedkope vlag (FOC) varen. Dat doen reders om 'dure' arbeidsvoorwaarden in het oorspronkelijke land van vestiging te ontlopen. Sjorwerkzaamheden op deze FOC-schepen worden vaak door de bemanningsleden zelf verricht. Dit heeft in een aantal zaken al tot ongevallen geleid, waarbij bemanningsleden ernstig gewond raakten en een enkele zelfs overleed.

---