Hulpverleningsregio Haaglanden


Loze melding door laaghangende bewolking

Den Haag 11 juni 2007

Loze melding door laaghangende bewolking

Vanavond rond tien uur kreeg alarmcentrale van de brandweer Haaglanden een telefonische melding voor brand in een hoog woongebouw van honderd en dertig meter. Een omwonende meldde de brand en zag de laaghangende bewolking en mist aan voor rook uit een woning. De in aanbouw zijnde woontoren van Vestia Het Strijkijzer ligt gelegen aan het Rijswijkseplein naast het Station Hollands Spoor.

Het gebouw stak vanavond met zijn bovenste verdiepingen uit boven de bewolking en de laaghangende mist. Een omwonende dacht daardoor rook uit het in aanbouw zijnde woongebouw te zien en alarmeerde de brandweer. De brandweer rukte met groot materieel uit en bereidde zich voor op het bestrijden van een brand op grote hoogte. Bij aankomst waren de bovenste bouwlagen door de bewolking niet te zien. Na een verkenning in het gebouw op de bovenste bouwlagen bleek de melding loos te zijn en konden de voertuigen weer terug naar hun bureau.

Achteraf gezien vond de brandweer dit toch een bijzondere melding. Mensen reageren blijkbaar toch alert op dit soort verschijnselen en zien de laaghangende bewolking aan voor rook door brand. De brandweer hoopt in de toekomst met soortgelijke weersomstandigheden niet regelmatig voor een loze melding te hoeven uitrukken naar dit hoge woongebouw.

Naar verwachting zal de woontoren van Vestia deze zomer worden opgeleverd. De woontoren telt dan ongeveer diehonderd en vijftig woningen en voorzieningen voor studenten.