Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Lex Jongsma benoemd tot lid van verdienste van de KNSB

De Bondsraad van de KNSB heeft Lex Jongsma op zaterdag 9 juni benoemd tot Lid van Verdienste van de KNSB. De bijbehorende speld werd hem opgespeld door KNSB-voorzitter Sytze Faber.

Lex Jongsma, wie kent hem niet? Tientallen, nee honderden toernooien heeft hij opgeluisterd met zijn commentaar. Jongsma deed en doet dat op een onnavolgbare manier, als standwerker, als docent, als stand-up comedian en bovenal natuurlijk als schaakliefhebber en schaakdeskundige. Een middagje commentaar staat garant voor enkele uren schaakplezier.

Daarnaast heeft Jongsma nog veel meer gedaan voor het schaken in Nederland. In oktober zal hij veertig jaar onafgebroken de schaakrubriek in De Telegraaf hebben verzorgd. In dezelfde krant schrijft hij toernooiverslagen. Hij geeft simultaans en lezingen, hij schreef boeken. Kortom, hij is een onvermoeibare ambassadeur voor het schaken.

Sytze Faber vertelde in zijn toespraak dat het aan Lex Jongsma te danken is dat hij in de schaakwereld terecht is gekomen. Jongsma is de geestelijke vader van het Essent-toernooi in Hoogeveen. Faber was burgemeester van deze Drentse stad toen het toernooi van de grond kwam en zorgde ervoor dat de gemeente Hoogeveen een belangrijke organisatorische rol speelde bij het toernooi.

Geroutineerd speldt KNSB-voorzitter Faber de onderscheiding op

'Ik ben blij met deze onderscheiding', zei Lex Jongsma in zijn dankwoord aan de Bondsraad. 'Ik zeg niet dat het verdiend is, maar het wordt me kennelijk gegund. Na het 'microfoontje' van het Corus-toernooi is dit mijn tweede onderscheiding. Ik zal me dus moeten beraden welke onderscheiding op welk pak moet.' (MbdW)
---


---

Oud dameskampioen Fenny Heemskerk overleden

Zaterdag 9 juni werd bekend dat oud dameskampioen van Nederland Fenny Heemskerk is overleden. Ze werd 87 jaar.

Fenny Heenmskerk is van het eind van de jaren dertig tot rond 1960 het boegbeeld geweest van het Nederlandse vrouwenschaak. Binnen de wereld van de schakende Nederlandse vrouwen was ze vrijwel onverslaanbaar en ook internationaal drong ze tot de top door.

Fenny Heemskerk werd liefst tien keer dameskampioen van Nederland, de eerste keer in 1937, de laatste keer in 1961. Van 1939 tot 1958 veroverde ze acht titels achter elkaar. Dat is nog steeds een record, dat dit jaar door de huidige kampioene Zhaoqin Peng kan worden geëvenaard. Het vrouwenkampioenschap werd in de naoorlogse jaren om de twee jaar gespeeld en in de oorlog vonden er geen kampioenschappen plaats.

Tijdens haar actieve carrière bestonden er geen schaaktitels voor vrouwen. In de jaren zeventig werd Fenny Heemskerk alsnog benoemd tot Internationaal Vrouwengrootmeester.

In het augustusnummer van Schaakmagazine zal een uitgebreid artikel over Fenny Heemskerk verschijnen.

Fenny Heemskerk zal op donderdag 14 juni worden begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, Kruislaan 126, Amsterdam. Het bijeenkomst begint om 11.45 uur. De teraardebestelling zal plaatsvinden om 13.00 uur.
---

Schaaktrainer en organisator Patriek Vleeming overleden

Op donderdag 7 juni is onverwacht schaaktrainer en -organisator Patriek Vleeming (23) overleden. Hij is in zijn korte leven erg actief geweest als schaakorganisator, vooral op het gebied van het jeugdschaak. Patriek Vleeming is lid geweest van de Commissie Jeugdschaak en hij was trainer voor de KNSB-servicepunt Oost. Hij was bestuurslid van de schaakvereniging Lonneker.

Op woensdag 13 juni zal er een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden om 13.00 uur in de Vredeskerk, Dr. Joh. Wagenaarstraat hoek Varvinksingel te Enschede. Daarna zal hij om ca. 14.30 uur worden begraven op de Oosterbegraafplaats, Noord Esmarkerrondweg 407 in Enschede. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de bijzaal van de Vredeskerk.