Gemeente Zaanstad

11-06-2007

Benoeming bestuursleden Stichting Omroep Zaanstreek Mevrouw A. Hoeksema en mevrouw Y. Kelatow zijn benoemd tot leden van het bestuur van de Stichting Omroep Zaanstreek (Zaanradio)

Reünie gepensioneerden
Het College van B&W heeft besloten dat er jaarlijks een reünie wordt georganiseerd voor gepensioneerde werknemers van de Gemeente Zaanstad. Hiervoor wordt structureel 7.500 Euro van het College-budget ter beschikking gesteld.

Kleurrijk Ondernemen 3
Het college heeft besloten het succesvolle project Kleurrijk Ondernemen voort te zetten. Dit project bevordert zelfstandig ondernemerschap onder vrouwen en allochtonen door middel van begeleiding en ondersteuning. Kleurrijk ondernemen 1 en 2 leverde al 25 nieuwe Zaanse ondernemingen op. Voor Kleurrijk Ondernemen 3 is al veel belangstelling getoond.

Zaanse Economische Raad (ZER)
In vervolg op de sterk levende wens van het bedrijfsleven heeft het college van B&W besloten de Zaanse Economische Raad nieuw leven in te blazen. Met partijen als MKB Zaanstreek, Ondernemerskring Zaanstreek, het Regiocollege en de Kamer van Koophandel is een opzet, ledenlijst en reglement opgesteld voor dit overlegplatform. Het overlegplatform zal zich bezig houden met de economische ontwikkeling van de Zaanstreek. Visieontwikkeling wordt een van de hoofdtaken van het platform maar ook uitvoering van programma's en projecten zullen nadrukkelijk onderdeel zijn van de agenda.

Verdeling budget onder maatschappelijke instellingen Het college van B&W is tot een verdeling gekomen van het bedrag van EUR 160.000 over een aantal maatschappelijke instellingen. Dit bedrag, dat is opgenomen in de Kadernota 2007-2010 als extra ruimte voor maatschappelijke instellingen, is bedoeld om te voorkomen dat gesubsidieerde instellingen door kostenstijgingen bepaalde producten en diensten moeten stopzetten. Het budget is echter te klein om alle maatschappelijke instellingen volledig te compenseren. Het college heeft daarom keuzes moeten maken over de verdeling. Het uitgangspunt daarbij is dat het budget ten goede moet komen aan instellingen die voor hun exploitatie in hoofdzaak afhankelijk zijn van gemeentelijke bijdragen en niet over substantiële externe uitkomsten beschikken. Het bedrag is verdeeld over: Zaans Natuur en Milieucentrum, Vereniging De Zaansche Molen, FluXus, GGD, Bureau Jeugdzorg/Straathoekwerk, Stichting Welsaen, Stichting Maatschappelijke Dienstverlening

Concept Fietsnota Zaanstad
Het college heeft ingestemd met het beleidsdeel van de Fietsnota Zaanstad. Daarnaast heeft het college kennisgenomen van het Inventarisatiedeel en het benodigde budget voor coördinatiewerkzaamheden voor uitvoering van de Fietsnota. Dit budget zal bij de besluitvorming van de Kadernota in overweging genomen worden. Daadwerkelijke uitvoering van de Fietsnota is vervolgens afhankelijk van de beschikbaarheid van financiële middelen. De Fietsnota ligt vanaf maandag 4 juni tot en met vrijdag 29 juni ter visie in het gemeentehuis te Zaandijk.

Met de Fietsnota en de uitvoering ervan wil de gemeente het fietsgebruik in Zaanstad bevorderen, onder andere ter verbetering van het milieu en ter verlichting van de autodruk. Daarnaast beoogt Zaanstad met de nota een versterking van de (verkeers)veiligheid van en voor de fietser en biedt de fietsnota een goede basis voor het verkrijgen van subsidies. De Fietsnota Zaanstad is tot stand gekomen met raadpleging van diverse belangengroepen, van Fietsersbond tot wijkoverleg .
De nota ligt vier weken ter visie gelegd voor alle inwoners van Zaanstad. Ook zullen enkele externe partijen zoals de Stadsregio Amsterdam en buurgemeenten om een reactie worden gevraagd. Binnengekomen zienswijzen en reacties zullen worden weergegeven in een inspraakdocument waarbij tevens wordt aangegeven op welke wijze er met deze reacties wordt omgegaan. De eventueel aangepaste Fietsnota Zaanstad en het inspraakdocument kunnen naar verwachting na de zomer van 2007 aan de raad worden aangeboden ter vaststelling.

Biedprocedure Spoorstrip West
Voor de ontwikkeling van Spoorstrip-West - onderdeel van Inverdan - verkoopt de gemeente haar grond aan projectontwikkelaars. Deze worden geacht de gronden voor eigen rekening en risico te ontwikkelen op basis het vastgestelde Stedenbouwkundig Programma van Eisen. In dit document staan de randvoorwaarden en programmatische, ruimtelijke, kwalitatieve en procesmatige eisen van de gemeente. In de aanbesteding selecteert de gemeente op basis van de hoogte van de bieding. De gemeente houdt zich het recht voor niet tot gunning over te gaan, als de hoogste bieder niet voldoet aan het voor de gemeente minimaal noodzakelijke bedrag.

Bij een selectie aan het einde van de haalbaarheidsfase ligt de visie grotendeels vast en is de prijs vaak het onderscheidende criterium. Omdat voorafgaand aan de aanbestedingsfase een marktconsultatie plaatsvond waarbij de haalbaarheid van de plannen aangetoond is en het SPVE daar op afgestemd is, kan de selectie meer gericht zijn op de prijs.
Eén van de doelen in het raadsbesluit "Haalbaar en betaalbaar" in 2005 is om een sluitende, gezonde grondexploitatie te houden. Hierdoor is het streven naar opbrengstmaximalisatie bij deze aanbesteding te rechtvaardigen en dus om te kiezen voor een meervoudige offerteaanvraag. Dit is een andere benaming voor biedprocedure. Om tot gewenste kwaliteit te komen dienen in het Stedenbouwkundig Programma van Eisen, dat de gemeente Zaanstad bij de aanbesteding voorlegt, de architectonische, stedenbouwkundige, landschapsarchitectonische en andere eisen uitputtend opgesomd te zijn. De biedprocedure is uitgewerkt in lijn met het raadsbesluit over Actualisatie I ("Haalbaar en betaalbaar").

Artikel 19-procedure kap en traverse nieuwe station Krommenie-Assendelft
Het college van B&W heeft besloten een artikel 19-procedure te starten voor het realiseren van een kap en traverse bij het te bouwen station Krommenie-Assendelft. Als het ontwerp voor de kap en traverse definitief is, zal ook de bouwvergunning worden aangevraagd. Voor de bouw van het basisstation en loopbrug is al eerder een artikel 19 procedure gestart. Het nieuw te bouwen station gaat het oude station Krommenie-Assendelft vervangen en komt boven de Jan Brassertunnel te Krommenie.

Stimulering creatieve startende bedrijen
Zaanstad wil de komende jaren haar economische positie versterken en de sfeer in de stad vergroten. Het stimuleren door de gemeente van creatieve startende bedrijven om zich hier te vestigen draagt hieraan bij. Het bevorderen van dit soort ondernemerschap versterkt bovendien de sociale- en culturele samenhang in de gemeente. Daarom heeft de gemeente besloten om 60.000 euro subsidie beschikbaar te stellen voor bedrijven in branches zoals onder andere reclame, mode, kunsten en grafische technieken.

Met het beschikbare budget kunnen maximaal 20 startende creatieve bedrijven steun krijgen van de gemeente. De belangrijkste voorwaarde om voor de subsidie in aanmerking te komen is dat de bedrijven in Zaanstad gevestigd zijn of zich daar op korte termijn gaan vestigen.

De ondernemers moeten het bedrag van maximaal EUR 3.000,- besteden aan de huur- en/of servicekosten. Ook mag de onderneming niet ouder zijn dan 3 jaar en niet meer dan 10 personen in dienst hebben. De nieuwe regeling treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2007. De ondernemers kunnen tot 31 december 2008 hun aanvraag indienen.

Aanpassing seniorencomplex de Vlinder
Ten behoeve van het welzijn van de bewoners van de seniorenwoningen in gebouw de Vlinder in Assendelft, gaan B&W akkoord met de door de Stichting Goed Wonen aangepaste entree en de vergroting van de gemeenschappelijke ruimte. Dit is besloten na heroverweging van het welstandsadvies.

Subsidie voor RIO
Om de doorlooptijden van Wmo-aanvragen terug te dringen, krijgt het RIO-Zaanstreek een subsidie voor het inzetten van extra medewerkers. Dit besloot het college van B&W. Het is de bedoeling dat cliënten die een aanvraag hebben gedaan voor het voormalige WVG-vervoer of hulp in het huishouden, sneller worden geholpen.

Onderzoek primaire Bluswatervoorziening
In opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders komt er een onderzoek naar de primaire bluswatervoorziening in Zaanstad. Het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) wil de kwaliteit van drinkwater verder gaan verbeteren door kleine diameters in waterleidingen toe te passen. Hoe kleiner de diameter van een waterleiding, hoe hoger de snelheid van het water, des te minder sedimentatie plaatsvindt van stoffen die in het water zitten en dit komt de kwaliteit van drinkwater ten goede.

Dit beleid van PWN heeft echter gevolgen voor de primaire bluswatervoorziening. Door kleinere diameters te gebruiken komt er onvoldoende water bij blusvoertuigen en brandbestrijdend personeel. Dit zou gevaarlijke situaties kunnen opleveren. Onderzoek is nodig omdat er weinig informatie beschikbaar is over deze problematiek en welke maatregelen effect hebben. Het onderzoek zal binnen 12 maanden afgerond zijn. De brandweer en PWN hebben hiermee ingestemd.

Woon wijs! gaat door met fraudebestrijding
Het college van B&W heeft ingestemd met het convenant Aanpak onrechtmatige bewoning en uitkeringsfraude in Zaanstad. "Woon wijs!", zoals het project kortweg heet, wordt na een pilot-periode van een jaar voortgezet voor de duur van minimaal vier jaar. In het project werken de gemeente en de woningbouwcorporaties ZVH, Parteon en Rochdale samen om woonfraude in Zaanstad te bestrijden. De partijen willen een transparante en eerlijke woonruimteverdeling bevorderen zodat wachttijden voor een huurwoning afnemen. Ook wordt in het project woongerelateerde fraude, zoals een ten onrechte ontvangen uitkering, aangepakt. Door gegevensbestanden met elkaar te vergelijken kunnen onrechtmatigheden worden opgespoord. In het pilot-jaar van Woon Wijs! zijn 90 woningen vrijgekomen voor verhuur en zijn 30 gevallen van uitkeringsfraude aan het licht gekomen.