Gemeente Zaanstad

08-06-2007

Een maand lang stond de herinrichting van de Gedempte Gracht in Zaandam centraal in vijf werkateliers. Ondernemers, jongeren, cultuurmakers, bewoners en maatschappelijke instellingen kregen gelegenheid hun ideeën, voorstellen en meningen te uiten voor een nieuwe hoofdwinkelstraat. De invulling van de gracht nam daarbij een prominente plaats in. Alle uitkomsten zijn nu gebundeld in het boekje 'Ontdempte Gedachten'. Dit boekje wordt als advies meegegeven aan ontwerper Simon Sprietsma.

In de druk bezochte ateliers brachten de deelnemers hun ideeën, voorstellen en adviezen in over gebruiksmogelijkheden, functies en beleving van het toekomstige winkelgebied. Aan de orde kwamen vragen als hoe maken we het winkelhart van Zaandam tot het winkelcentrum van Zaanstad? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen hier met plezier winkelt? Wat maakt het nieuwe winkelgebied tot een plek waar alle bezoekers, van jong tot oud, zich thuis voelen? Hoe houden we alles schoon, heel en veilig?

De gesprekken leverden een grote stroom ideeën op. Er sprak een duidelijke wens uit om vooral de Zaanse stijl door te zetten en voor kwaliteit te kiezen.

Woensdag 13 juni overhandigt wethouder Hans Luiten van Inverdan het boekje "Ontdempte Gedachten" met aanbevelingen, ontwerpuitgangspunten en technische randvoorwaarden aan ontwerper Simon Sprietsma. De overhandiging vindt plaats bij: Serah Artisan, Dam 2 te Zaandam. De bijeenkomst duurt van 17.00 tot 19.00 uur. Aanmelden kan via (075) 655 2439 of c.koorn@zaanstad.nl.

Tijdens de werkateliers maakte een sneltekenaar impressies van de bijeenkomsten. Deze cartoons zijn te zien in het Informatiecentrum Inverdan op de Gedempte Gracht 142. Impressie van het boekje "Ontdempte Gedachten" zijn eveneens te zien op Gedempte Gracht 139. Informatiecentrum Inverdan, 075 - 631 0400, maandag t/m zaterdag van 12.00 - 17.00 uur.