VSNU

Hoger onderwijs presenteert tips voor stage (persbericht VSNU, LSVb, ISO en HBO-raad)

Praktische handleiding voor studenten en docenten 11 juni 2007

Vanaf vandaag is de stagefolder voor het hoger onderwijs beschikbaar. In de folder staan praktische tips voor studenten en docenten. De stagefolder is opgesteld door de HBO-raad, de Vereniging van Universiteiten (VSNU), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het ministerie van OCW. De praktische tips dragen bij aan een succesvolle stage.

De stagefolder is het vervolg op eerdere landelijke afspraken over stages in het hoger onderwijs. In 2006 gaf studentenorganisatie ISO in een notitie aan dat de begeleiding van studenten tijdens stages verbeterd moet worden door zowel onderwijsinstellingen als bedrijven. Enkele maanden later maakte de HBO-raad daarover heldere afspraken met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. De stagefolder is de volgende stap in het verhogen van het rendement van stages. De VSNU en de HBO-raad hebben studiecoördinatoren betrokken bij het opstellen van de brochure, zodat deze voor studenten en opleidingen goed bruikbaar is.

Een belangrijk element van de stage is de stageovereenkomst. Studenten en docenten kunnen met een checklist alle zaken langslopen die in de overeenkomst moeten staan. Belangrijk is dat de student voordat de stage begint duidelijke afspraken maakt over de begeleiding en de leerdoelen. De docent moet voor en tijdens de stage vinger aan de pols houden en een structurele begeleiding bieden. Verder staan in de folder ook tips voor een stage naar het buitenland, bijverdienen en een top 5 van stagetips voor studenten en docenten. Vanaf september ligt de stagefolder bij hogescholen en universiteiten. De digitale versie is nu al beschikbaar.

Meer informatie Hieronder kunt u de Stagefolder downloaden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jurjen van den Bergh, woordvoerder VSNU: (0)6 43 26 97 55

Hoger onderwijs presenteert tips voor stage (persbericht VSNU, LSVb, ISO en HBO-raad) auteur: VSNU, LSVb, ISO, HBO-raad datum: maandag 11 jun 2007