FNV Horeca: Horecabaan moet 'gewone' baan worden

11.06.2007 / 12:09 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv horecabond

Fnv horecabond

Horecabaan moet 'gewone' baan worden
Resultaten Het Grote Horeca Debat geven duidelijk signaal

Horecamedewerkers willen dat een horecabaan een 'gewone' baan wordt, net als in andere sectoren. Een baan met duidelijke structuur als het gaat om leidinggeven, inspraak, doorgroeimogelijkheden en scholing, want daar ontbreekt het volgens de meerderheid binnen de horeca vaak aan. Maar waar ook waardering en respect richting het personeel aanwezig is: de werkrelatie moet zodanig gewijzigd worden dat het niet altijd maar de werknemer is die 'geeft' en de werkgever 'neemt'. Het is zwaar en hard werken voor een laag salaris en minimale arbeidsvoorwaarden.

Dit blijkt uit de reacties van ruim 500 personen die de afgelopen vier maanden hebben meegedaan aan Het Grote Horeca Debat dat FNV Horeca organiseerde in diverse steden in Nederland. FNV Horeca wilde hiermee een beeld krijgen hoe het met de sector gaat en wat leeft bij het horecapersoneel, om zo eind 2007 goed beslagen ten ijs de onderhandelingen voor een nieuwe horeca cao in te gaan.

In de horeca werken 330.000 werknemers. Bijna de helft is student of bijbaner en ruim 30% is hoofdbaner zonder beroepsopleiding. Dit betekent dat slechts 20% van de werknemers in de horeca een beroepsopleiding heeft en dat heeft naast de slechte cao ook zijn uitstraling op het imago van de sector. Wat in de cao staat is volgens velen slechts de basis waar je niet onderuit kunt als werkgever. Daarnaast wordt er nog het nodige van de werkgevers zelf verwacht en die laten het vaak afweten door onkunde of onwilligheid.

FNV Horeca is blij met deze reacties die ondersteunen wat de bond al een tijdje zegt: er moet een andere en betere cao komen met daarin duidelijke afspraken over betere inkomens en meer (sociale) zekerheid, meer doorgroeimogelijkheden en opleiding om medewerkers te binden en de uitstroom uit te sector te stoppen. Verder is de bond van mening dat meerdere typen werknemers, met ieder hun eigen behoeften, vragen om meer differentiatie in de cao. Volgens FNV Horeca moet de volgende cao zich in die richting ontwikkelen.

Werken in de horeca moet 'gewoon' een baan worden zoals in andere sectoren, waar men normale arbeidstijden heeft, een evident salaris en werk en privé goed te combineren zijn. Door deze verbeteringen zal de sector weer kunnen rekenen op vast en ervaren personeel wat langer dan één seizoen blijft en ook oud wil worden in de sector. Iets wat de sector weer een beter imago oplevert en het grote personeelstekort indamt.

FNV Horeca heeft onlangs, met deze resultaten op zak, werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland uitgenodigd om over de toekomst van de sector te spreken, in opmaat naar de cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao in 2008 en bij voorkeur in 2007. FNV Horeca wil in deze cao wel weer ondertekenende partij zijn, aangezien zij de grootste werknemersorganisatie in de horeca is met 25.000 leden. In de huidige cao die in 2005 is afgesloten werd FNV Horeca door de werkgevers en De Unie buiten spel gezet omdat de FNV zich niet kon vinden in de onfatsoenlijke arbeidsvoorwaarden die toen op tafel lagen.
-----------------------------------------

Noot voor de redactie (