Nederlandse Vereniging van Journalisten

PERSBERICHT

Amsterdam, 8 juni 2007


1 Eerste CAO voor BNR Nieuwsradio is een feit

"Historisch moment voor medewerkers commerciële nieuwszender."

Voor het eerst in haar bestaan heeft BNR Nieuwsradio een CAO. De medewerkers hebben unaniem ingestemd met het principeakkoord dat de NVJ en de directie eerder hadden bereikt. In de CAO zijn afspraken gemaakt over salaris, werktijden, vergoedingen en HRM-beleid. "Dit is een enorme stap", zo stelt Marc Visch secretaris Omroep van de NVJ. "Hier is enkele jaren aan gewerkt en het resultaat mag er zijn."

BNR Nieuwsradio is de landelijke nieuwszender die 24 uur per dag, zeven dagen per week, live uitzendt. Bij het bedrijf, dat onderdeel is van de FD Mediagroep, werken enkele tientallen journalisten. Zij hadden, in tegenstelling tot hun collega's bij het Financieele Dagblad, tot nu toe geen CAO. Volgens de NVJ heeft de nu afgesloten CAO niet hetzelfde niveau als de CAO Dagblad. "Dat kun je ook niet verwachten van een eerste CAO", zegt Omroepsecretaris Visch. "Bovendien is het op dit moment appels met peren vergelijken. Het maken van 24-uurs nieuwsradio is financieel een kwestie van lange adem hebben. In vergelijking met een muziekzender werken er veel minder mensen en luisteren er minder mensen." De NVJ ziet deze CAO dan ook vooral als een goede start en blijft er voorlopig nog wat te wensen.

Het feit dat er tot nu toe geen CAO was bij BNR Nieuwsradio wil, volgens de Omroepsecretaris niet zeggen dat de arbeidsvoorwaarden slecht zouden zijn bij het bedrijf. "Het hoort ook bij het volwassen worden van een bedrijf dat nu ook de tijd rijp is om een aantal arbeidsvoorwaarden collectief vast te leggen. Het bedrijf is de afgelopen jaren heel langzaam maar zeker gegroeid en de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers groeiden daarmee langzaam mee." Maar voor de NVJ is het ook van groot belang dat er journalistieke afspraken zijn gemaakt. "Zo hebben we heldere afspraken staan over een redactiestatuut, maar wordt ook ruimte gemaakt voor vakinhoudelijke trainingen van de beroepsvereniging NVJ.", aldus Visch.


---

-----------------------------------