NIBUD Persbericht

Scholier gaat beter met zijn geld om

Nibud optimistisch: inkomsten en uitgaven in balans

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting ziet voor het eerst sinds elf jaar dat middelbare scholieren geld overhouden aan het eind van de maand. Gaven ze de afgelopen jaren structureel meer uit dan ze hadden, nu houden ze per maand gemiddeld twintig euro over. Dat is de conclusie van het Nibud Nationaal Scholierenonderzoek 2006/2007. Het Nibud houdt al 23 jaar de portemonnee van middelbare scholieren in de gaten. Na jaren van zorg om hun uitgavenpatroon constateert het Nibud dat scholieren hun uitgaven beter afstemmen op hun inkomsten. De constante aandacht voor het thema geld vanuit het Nibud, het stijgende aantal scholen dat hierover les geeft en de toenemende aandacht vanuit andere instanties voor geldproblemen onder jongeren lijken een positief effect te hebben. Bij de overhandiging van dit rapport op 11 juni aan staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Nibud gepleit voor structurele aandacht voor dit thema op alle scholen in Nederland.

Inkomsten en uitgaven in balans
Gemiddeld hebben scholieren 109 euro per maand te besteden. Daarvan geven ze gemiddeld 89 euro uit. Maandelijks houden ze nu dus twintig euro over, terwijl ze twee jaar geleden nog gemiddeld elf euro tekort kwamen. Het inkomen is nu lager omdat minder scholieren een bijbaantje na schooltijd hebben. Vooral jonge scholieren werken minder. Op jaarbasis geven de scholieren samen 907 miljoen euro uit. Dit geld gaat vooral naar kleding/schoenen, snoep, alcohol en de mobiele telefoon. Aan vrijwel al deze posten wordt minder geld uitgegeven dan twee jaar geleden.

Helft van de scholieren leent
Toch gaat het nog niet op alle vlakken goed met de portemonnee van de middelbare scholier. Uit het Scholierenonderzoek 2006/2007 blijkt dat scholieren nog steeds makkelijk over lenen denken. Bijna de helft van de scholieren leent wel eens geld. En de meeste scholieren vinden dat voor kleine uitgaven geen probleem. Vooral meisjes lenen makkelijk, zij hebben ook meer moeite om hun inkomsten en uitgaven in balans te houden. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jongeren het lastig vinden om prijsbewust te zijn en de verleidingen van de commercie te weerstaan. Ook vinden ze het moeilijk om goed met hun geld uit te komen. Twintig procent van de scholieren geeft al zijn geld direct uit als het binnenkomt.

Rol ouders zorgwekkend
Het Nibud maakt zich zorgen over de rol die ouders spelen bij de financiële opvoeding. Scholieren doen namelijk een groter beroep op de portemonnee van hun ouders dan twee jaar geleden. Ze krijgen maandelijks meer geld van hun ouders. En ouders springen makkelijk bij als hun kind geld te kort komt. Ook merkt het Nibud op dat een toenemend aantal ouders spullen voor hun kinderen kopen, in plaats van daar geld voor te geven. Kleding en de kosten voor een mobiele telefoon worden vaker door ouders betaald dan twee jaar geleden. Het Nibud vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Juist door jongeren zelf verantwoordelijkheid te geven voor hun uitgaven, leren ze financiële keuzes te maken en planmatig met hun geld om te gaan. Ouders kunnen hun kinderen dat leren door zak- en kleedgeld te geven. Het Nibud start in het najaar een campagne over Financiële Opvoeding waarbij ouders uitgelegd wordt hoe zij hun kinderen kunnen leren omgaan met geld.

Helft wil meer weten over geld
De helft van de scholieren zou graag meer informatie over financiën willen. Uit het scholierenonderzoek blijkt dat als jongeren vragen hebben over geld ze het liefst naar hun ouders gaan of op internet zoeken. Oudere scholieren (vanaf 16 jaar) raadplegen vaker het internet dan jongere scholieren. Het Nibud heeft voor jongeren de site www.nibudjong.nl. Dit is een informatieve site over geld die door steeds meer jongeren wordt gevonden en gewaardeerd. Erg populair is de tipmachine, die voor allerlei geldproblemen slimme geldtips levert. Ook is het Nibud al een aantal jaar heel actief in het maken van lesbrieven en lespakketten voor het basis- en voortgezet onderwijs. Zo werken steeds meer vmbos met het Nibud-lespakket In&Out!. Ook is de daarbij passende theatervoorstelling De Verleiding erg populair. Deze speciale schoolvoorstelling over geld is sinds dit schooljaar in meer dan 100 scholen te zien geweest en zal ook komend schooljaar weer het land door gaan.

Onderzoek
Het Nibud Nationaal Scholierenonderzoek 2006/2007 is het negende in de reeks van Scholierenonderzoeken die het Nibud sinds 1984 heeft gehouden. Van maart tot en met mei 2006 hebben ruim 7500 scholieren van verschillende schooltypen de vragenlijst ingevuld. Na schoning bleven er 6500 respondenten over voor de analyses. De respondenten zijn herwogen naar geslacht, leeftijd en provincie zodat het onderzoek een representatieve weergave geeft van alle scholieren in Nederland.

lees verder Download hier het volledige rapport NSO 2006/2007 Zie het origineel


Datum:: 07-06-2007