Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA Den Haag

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 11 juni 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW 2007/959/51008 VW-07-279 Onderwerp
Reactie op Manifest Dentank Bouwen met Maximale Doorstroming

Geachte voorzitter,

De vaste kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat heeft mij 7 juni 2007 (VW-07-279) verzocht een schriftelijke reactie te geven op het Manifest "Bouwen met Maximale Doorstroming" dat de gelijknamige Denktank onlangs aan mij heeft overhandigd. Graag kom ik aan dit verzoek tegemoet. Te meer, omdat ik op 12 juni met de commissie in het Algemeen Overleg Wegen en Onderhoud in debat zal gaan over het onderwerp groot onderhoud, dat nauw verband houdt met de in het Manifest genoemde aanbevelingen.

In mijn brieven inzake de voortgangsrapportages groot onderhoud hoofdwegennet 2006 en 1e kwartaal 2007 (TK 30 800 A, nr. 53 en TK 30 800 A, nr. 58) ben ik uitgebreid ingegaan op de wijze waarop Rijkswaterstaat op dit moment uitvoering geeft aan de inhaalslag van het noodzakelijke onderhoud aan de wegen en de uitbreiding van capaciteit uit het MIT en ZSM programma. De extra wegwerkzaamheden leiden onvermijdelijk tot extra oponthoud voor de weggebruiker en zullen dat de komende jaren blijven doen. Met uw Kamer zijn door mijn voorganger afspraken gemaakt bij welke filetoename vanwege wegwerkzaamheden ik in moet grijpen. In 2006 is overigens gebleken dat de files vanwege wegwerkzaamheden relatief gezien zijn afgenomen. Ik ben er van overtuigd dat dit het resultaat is van een goede planning en communicatie richting de weggebruiker en een uitstekende samenwerking tussen Rijkswaterstaat en regionale partners en het bedrijfsleven.

Dat in het verleden gehaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst, realiseert zich ook de Denktank. Wij moeten blijven vernieuwen en innoveren en daar spelen initiatieven als die van het Manifest een belangrijke rol in. Ik ben daarom blij dat ik dit Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

RWS/SDG/NW 2007/959/51008

Manifest in ontvangst heb mogen nemen. Niet slechts de verscheidenheid aan de in de Denktank zitting hebbende belangengroeperingen, maar vooral ook de inhoud van de aanbevelingen maakt dat ik verheugd ben over dit initiatief. De Denktank vertegenwoordigt de "gebruiker van de weg" in de breedste zin van het woord, van werkers aan de weg tot automobilisten.

Het Manifest noemt negen aanbevelingen die variëren van het aanpassen van gunningscriteria bij de aanbesteding van werken tot het meer investeren in flankerende maatregelen om de maatschappelijke kosten van het oponthoud bij wegwerkzaamheden zoveel mogelijk te beperken. Ik ga hier niet in op elk van de aanbevelingen. Kern van de aanbevelingen is dat niet alleen het onderhoudswerk zelf centraal staat, maar vooral ook de rol van de weggebruiker en het behoud van een goede bereikbaarheid. "Bouwen met maximale doorstroming" is mij daarom uit het hart gegrepen.

Het aanbod van de Denktank om samen met Rijkswaterstaat de aanbevelingen nader te concretiseren en uit te werken in een begeleidingsgroep heb ik aangenomen. Ik heb Rijkswaterstaat de opdracht gegeven het initiatief te nemen met de leden van de Denktank een klankbordgroep in te stellen. De eerste overleggen hebben inmiddels plaatsgevonden. Het streven is dat door het instellen van deze klankbordgroep, naast het uitwerken van de aanbevelingen, samenhang wordt gehouden in de diverse initiatieven en de verschillende bij onderhoud en doorstroming betrokken gremia.

Mijn beleid is er op gericht het wegennet ook tijdens de vele wegwerkzaamheden een robuust en betrouwbaar netwerk te laten zijn. Ik streef er naar zo optimaal mogelijk samen te werken en te communiceren met alle partijen die bij wegwerkzaamheden betrokken zijn. "Nederland moet door", dat moeten wij samen doen!

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---