Gemeente Gouda


puzzel opgelost: sluitend perspectief voorjaarsnota (11-6-2007)

In april 2006 heeft de gemeenteraad het bestuursakkoord Dit gaan we doen vastgesteld met daarin de ambities voor de komende jaren. Voor het realiseren hiervan is financiële ruimte nodig. Deze is gevonden in de bedrijfsvoering en op het gebied van beleid. Het college stelt de gemeenteraad voor om in 2008 meer geld in te zetten voor jeugdbeleid. Ook komt er extra geld beschikbaar voor de Zuidwestelijke Randweg en het verbeteren van de openbare ruimte Goudse Poort.

Harro Janssen, wethouder Financiën: Met de uitvoering van het bestuursakkoord zijn we in 2006 begonnen binnen de financiële kaders van bestaand beleid. Zo zijn er op het gebied van bijvoorbeeld jeugdwerkeloosheid, al verschillende trajecten in gang gezet. We hebben de gemeenteraad beloofd om in 2007 met een voorstel te komen hoe we de rest van het bestuursakkoord financieel kunnen realiseren. Het was puzzelen om budget hiervoor vrij te maken. Met inzet van het ambtelijk apparaat zijn we hierin geslaagd. De begroting van 2008 heeft een sluitend perspectief. Voor 2009 hebben we nu nog een tekort. Dat jaar staat een groot aantal projecten op stapel zoals het verbeteren openbare ruimte van de Goudse Poort en het realiseren van speelvoorzieningen. In de begroting voor 2008 die dit najaar op de agenda staat, wordt hier verder invulling aan gegeven. De gemeenteraad besluit op 11 juli over de voorjaarsnota 2008-2011.

Ombuigingen
Het was nadrukkelijk niet de bedoeling extra geld te realiseren via het verhogen van de OZB anders dan inflatiecorrectie. De financiële ruimte van circa e 1,5 mln om nieuw beleid uit te voeren, is gecreëerd door een groot aantal ombuigingsvoorstellen. Zo krijgen we extra legesinkomsten op basis van de verwachte bouwactiviteiten, schuiven we investeringen door die niet urgent zijn en richten we bedrijfsvoeringprocessen (met name inkoop) efficiënter in. Door niet meer dan de beschikbare structurele ruimte in te zetten, kan in de programmabegroting een sluitend perspectief gepresenteerd worden. Ook is er voldoende ruimte om eventuele risicos op te vangen.

Dit gaan we doen
De gemeente Gouda heeft hoge ambities. Deze ambities richten zich vooral op het bouwen van meer woningen, minder werkloosheid onder de bewoners en meer begrip tussen mensen, en de veiligheid in de stad. Daarnaast is in de stad een groot aantal projecten in ontwikkeling: de Wijkontwikkeling in Korte Akkeren en Oost, het Cultureel en Haven Kwartier, de Spoorzone, de RijnGouweLijn, de Goudse Poort en Westergouwe.

Voor de jeugd wordt extra geld ingezet voor het realiseren van brede scholen in alle wijken en het stimuleren dat peuters naar peuterspeelzalen gaan door minima de mogelijkheid te geven om de ouderbijdrage via de geld-terugregeling terug te krijgen. Daarnaast worden jaarlijks tien extra speelvoorzieningen in de stad gerealiseerd. Er komen meer betaalbare woningen voor ouderen met een laag inkomen. Tevens krijgt het vervolg op het project stadsregels, Gouda ontmoet een nieuwe impuls. En op het gebied van veiligheid wordt de gevonden financiële ruimte benut voor mobiel cameratoezicht.

Voorjaarsnota
In de voorjaarsnota worden de kaders gesteld voor het opstellen van de programmabegroting. Die kaders gaan over het ambitieniveau van Gouda. Dat ambitieniveau is vastgelegd in het bestuursakkoord dat in april vorig jaar door de raad is vastgesteld. De kaders gaan ook over de financiële middelen die beschikbaar zijn voor het uitvoeren van de ambities.