Gemeente Halderberge


Samenwerking Halderberge, Philips & Essent zorgt voor verlaging CO2 (11 juni 2006)

Bosschenhoofd voorop met innovatieve lichtmasten

Nieuwe straatlantaarns die het milieu minder belasten en die beduidend minder energie verbruiken terwijl de veiligheid en het sociale veiligheidsgevoel toenemen. Sciencefiction? Niet in de gemeente Halderberge. De gemeente heeft samen met Philips en Essent Lighting op de Pastoor van Breugelstraat - de doorgaande route te Bosschenhoofd - 13 lantaarns geplaatst die aan alle bovengenoemde voorwaarden voldoen. Het is een van de eerste gemeenten in Nederland die vervuiling door straatverlichting grondig aanpakt en daarmee een unieke bijdrage levert aan de CO2-reductie.

De innovatieve cosmopolis lamp, ontwikkeld door Philips, werkt volgens een wit lichttechniek en ze heeft een zeer efficiënt energieverbruik. Wit licht heeft bewezen de meest veilige lichtkleur te zijn. Onderzoek toonde aan dat men zich s avonds op straat bij wit licht s niet alleen veiliger voelt, maar dat men ook werkelijk veiliger is. Dat komt doordat men meer ziet en herkent dan met bijvoorbeeld geler licht. Daarnaast is de lamp klein zodat hij makkelijk te richten is en de lichtmasten kunnen hierdoor verder uit elkaar worden geplaatst. Daardoor hoeven minder lichtmasten geplaatst te worden in nieuwbouwsituaties. In bestaande wijken kunnen lampen met een minder hoog vermogen worden gebruikt.

Wat betekenen deze nieuwe straatlantaarns voor het milieu? In Halderberge zijn nu 13 milieubesparende lantaarns geplaatst, uiteindelijk worden dit er 73. En in de komende 20 jaar (doorgaans de levensduur van een lantaarn) zijn dankzij deze 73 nieuwe lantaarns 302 bomen minder nodig om CO2-vervuiling op te heffen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Halderberge minder bomen krijgt, maar ze zijn in ieder geval niet nodig voor de zuivering van CO2 die door lantaarns wordt veroorzaakt.

Milieu-award
Door het plaatsen van de Cosmopolis lampen wordt er een reductie op het energieverbruik bereikt van 10 % op SON- verlichting en wel 150% in vergelijking tot HPL lampen. Het is een milieuvriendelijk product dat de invloed op het milieu en de CO2-emissie minimaliseert. Voor de keuze van de lamp heeft zeker ook meegespeeld dat de lamp is beloond met een Europese prijs voor innovaties op het gebied van milieutechnologie, de EEP-award, beschikbaar gesteld door Europese Milieutijdschriften en bestaande uit een onafhankelijke jury van deskundigen.

Door de witte lichtkleur verbeterd de zichtbaarheid van voorwerpen en mensen. Voor bestuurders betekent dit bijvoorbeeld een grotere kans om potentiële gevaren te onderkennen op voet- en fietspaden.

Met de uitstraling van wat traditionelere lichtmasten, d.m.v. de pendelarmaturen, krijgt de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd ook weer de uitstraling die het verdient.

Officiële handeling
Op maandagmiddag 11 juni verrichtte wethouder J.M. Brans een officiële handeling voor de ingebruikname van deze lichtmasten. Bij de officiële handeling waren, naast de wethouder van de gemeente Halderberge, ook vertegenwoordigers van Philips en Essent aanwezig. Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 11/06/2007