Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Uitslag enquete PvdA in Haarlem-Noord:

Grote tevredenheid over ondergrondse huisvuilcontainers

De PvdA heeft de bezoekers aan het Marsmanplein en de Eksterlaan in Haarlem Noord zaterdagochtend 9 juni geënquêteerd over de afvalinzameling. De PvdA vroeg aan totaal 195 Haarlemmers hoe zij in Noord hun vuil weggooien, of ze hierover tevreden waren en of zij glas en papier van ander afval scheiden. Tot slot was er ruimte voor tips om de vuilophaal te verbeteren. Van de 195 ondervraagden maakten er 73 van het nieuwe ondergrondse systeem gebruik. 80% van de bewoners zijn tevreden over dit nieuwe systeem. Van de mensen die nog rolemmers gebruiken is 50% tevreden.

Ondergrondse huisvuilcontainers

Sinds twee weken zijn in het Vondelkwartier en op de Eksterlaan de ondergrondse huisvuilcontainers ingevoerd. Het grootste deel van de mensen (80%) is tevreden over deze nieuwe manier van afvalophaal. Op ieder gewenst moment van de dag kan men een vuilniszak weggooien zonder met een stinkende zak in huis te hoeven blijven. De containers zien er mooi uit en de buurt oogt weer wat netter. Bij sommige bewoners is wel enige angst voor het terugkeren van de troep die er nagenoeg dagelijks lag rondom de bakken op de Eksterlaan. Daarnaast is een deel van de ondervraagden minder tevreden over plaatsingsprocedure van de ondergrondse bakken. Zij voelen zich niet serieus genomen in hun klachten over de locatie waar de bak moet komen en de manier waarop door Spaarnelanden wordt meegedacht met mogelijke alternatieven.

Rolemmers

Bij het Marsmanplein maken de meeste mensen nog gebruik van de welbekende rolemmers. Opvallend is dat bijna 50% van deze ondervraagden niet tevreden is over de vuilophaal. De grootste ergenissen hierbij zijn dat het afval, vooral in de zomer, gaat stinken, dat het niet frequent genoeg wordt opgehaald en dat de bakken het straatbeeld verpesten. Ook de groene rolemmers mogen voor veel mensen verdwijnen.

Het scheiden van papier en glas

Bijna alle ondervraagden scheiden papier en glas van ander afval. Veel bewoners spreken hun voorkeur uit om deze bakken ook ondergronds te maken waardoor vooral de 'lelijke' bakken bij de Eksterlaan uit het straatbeeld verdwijnen.

Tips over de huisvuilophaal

Tenslotte vroeg de PvdA de mensen naar tips. Een belangrijk punt is dat men behoefte heeft aan controle en beboeting om de buurt netjes te houden. Ook werd er als tip gegeven om de stickers op de bakken te voorzien van een telefoonnummer, niet alleen voor storing, maar juist ook voor het melden van zwerfvuil waardoor meer mensen sneller bellen. Ook gaf er iemand aan dat de pas die gebruikt moet worden om de container te openen, gemakkelijk in de bak kan vallen . Dit kan door een opstaand randje voorkomen worden. Misschien een idee voor Spaarnelanden, wanneer er nieuwe containers worden geproduceerd?

De PvdA neemt de uitslag van de enquête mee tijdens de evaluatie over Spaarnelanden in de Gemeenteraad. Verder heeft ze de diverse tips ter harte genomen als signaal aan Spaarnelanden.

*** EINDE PERSBERICHT