Foto's: Renault 5 Rally voor Unicef 11 juni 2007, Amsterdam - Afgelopen zaterdag ging in Groningen de Renault 5 Rally voor Unicef van start. Unicef Special Representative en AVRO-presentator Sipke Jan Bousema was initiatiefnemer van dit unieke evenement. Hij was vorig jaar voor Unicef in Madagaskar voor het Big Sister-project, een project waarbij tienermeisjes jongere meisjes helpen om naar school te gaan. De opbrengst van de rally (maar liefst EUR 44.179,50!) komt ten goede aan dit project.

Sipke Jan was bijzonder onder de indruk van het big sister-project. Hij wilde de meiden graag helpen met het opbouwen van een beter bestaan. In Madagaskar viel het hem verder op dat zijn favoriete auto, de Renault 5, een van de meest gebruikte voertuigen is.

Madagaskar en Renaultjes Sipke Jan: "Ik ben gek op het vrolijke Renaultje 5 en op het goede werk van Unicef. Tijdens het bezoek aan het project Little Sister in Madagaskar kwam ik oog in oog te staan met heel veel Renaultjes 4 en 5. Daarna wist ik het zeker: ik wil weer een 5-je. Nu brengt dit wagentje mij met veel plezier vooruit hier in Nederland. Via deze rally wil ik de meiden in Madagaskar ook vooruit helpen."

Het Big Sister-project
In Madagaskar maakt eenderde van alle kinderen de lagere school niet af. Vooral meisjes haken vroegtijdig af. Daarom heeft Unicef het Big Sister-project opgezet: meisjes uit de hogere klassen krijgen elk de verantwoordelijkheid voor een meisje uit de eerste klas. Het oudere meisje, 'big sister', loopt elke dag samen met haar 'little sister' naar school, maakt samen met het jongere meisje huiswerk en helpt bij problemen. Het project is een groot succes. Zowel de jonge als de oudere meisjes zijn gemotiveerd om de school af te maken en krijgen bovendien meer zelfvertrouwen.

Op het moment van het bezoek van Sipke Jan waren er in Madagaskar vijf districten die de strategie succesvol hanteerden. Inmiddels zijn dat elf districten die 7.000 meisjes bereiken. Ook zijn de districten voorzien van goede schoolspullen en boeken.

Unicef wil het project flink uitbreiden en de positie van meisjes en vrouwen in Madagaskar beter en sterker maken.