Universiteit van Tilburg

11 juni 2007

Jan Blommaert benoemd tot tophoogleraar Babylon

Leerstoel studies van de multiculturele samenleving

Prof. dr. Jan Blommaert wordt met ingang van 1 oktober 2007 benoemd tot hoogleraar Linguïstische antropologie, in het bijzonder studies van de multiculturele samenleving. De leerstoel is ondergebracht bij Babylon, Centrum voor Studies van de Multiculturele Samenleving van de Universiteit van Tilburg. Blommaert wordt aangesteld in het kader van het universitaire beleid om internationale topwetenschappers aan te trekken.

Jan Blommaert gaat in Tilburg onderzoek doen naar meertaligheid en multiculturaliteit vanuit het perspectief van globalisering. Hij wil bijzondere aandacht geven aan processen van ongelijkheid en macht. Daarnaast zal hij een belangrijke impuls geven aan Babylon, een interdisciplinair instituut waarin de faculteiten Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen samenwerken. Voorzien is dat hij met ingang van 1 oktober 2009 directeur wordt van het instituut en dat verder ontwikkelt. Sinds 2005 werkt Blommaert als hoogleraar Languages in Education aan het Institute of Education van de University of London. Daar is hij onder meer betrokken bij de uitwisseling van staf en studenten tussen Groot-Brittannië en China. In verband met zijn huidige werkzaamheden begint Blommaert met een aanstelling van één dag in de week, die gaandeweg wordt uitgebreid tot een volledige werkweek.

Jan Blommaert (1961, Dendermonde, België) studeerde Afrikaanse geschiedenis en filologie aan de RIjksuniversiteit van Gent en promoveerde daar in 1989 op politiek taalgebruik en multiculturele communicatie. Hij werkte onder meer aan de Rijksuniversiteit van Gent, de Universitaire Instelling Antwerpen en de University of Londen en vervulde diverse buitenlandse gasthoogleraarfuncties. Verder adviseert hij maatschappelijke instellingen in binnen- en buitenland en was hij bijvoorbeeld lid van het Rapid Response and Evaluation Network van het European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia. Hij mengt zich in het maatschappelijke debat door middel van opiniestukken en interviews met de schrijvende pers, radio- en tv. Blommaerts' publicatielijst beslaat tientallen pagina's, maar hij beschouwt enkele boeken als behorend tot zijn beste publicaties: Debating diversity (co-auteur Jef Verschueren, Routledge 1998), Language ideological debates (Mouton de Gruyter, 1999) and Discourse: A critical introduction (Cambridge University Press, 2005).

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Corine Schouten, persvoorlichter van de Universiteit van Tilburg, tel: 013 - 466 2993, e-mail: c.h.schouten@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/. Voor informatie over wetenschappers van de UvT, zie www.uvt.nl/webwijs/.