Nederlandse Bahá'í Gemeenschap vraagt aandacht van ministerie

11.06.2007 / 14:58 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Bahai gemeenschap

Bahai gemeenschap

PERSBERICHT

Den Haag, 13 juni 2007

Nederlandse bahá'í-gemeenschap vraagt aandacht van ministerie

VERVOLGING VAN BAHA'IS IN IRAN DUURT ONVERMINDERD VOORT

De vervolging van bahá'ís in Iran duurt onverminderd voort en leidt wereldwijd tot grote ongerustheid en protesten. De Nederlandse bahá'í-gemeenschap heeft in een brief aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken aandacht gevraagd voor de verslechterende omstandigheden van de bahá'ís in Iran. Het Bahá'í-geloof is de jongste
wereldgodsdienst en is inmiddels na het christendom de meest verspreide religie ter wereld. Het geloof vond zijn oorspong in Iran in de negentiende eeuw.

De afgelopen zes maanden is uit officieel gemelde incidenten gebleken, dat de Iraanse autoriteiten in toenemende mate proberen de bahá'ís het leven onmogelijk te maken. Kinderen van bahá'ís worden op lagere en middelbare scholen lastig gevallen, vernederd en mishandeld. Bahá'ís krijgen geen toegang meer tot universitaire studies en degenen die eerder wel in staat waren een studie te beginnen worden verwijderd. Dit studiejaar zijn inmiddels 104 bahá'í-studenten van universiteiten weggestuurd. Twee bahá'í-vrouwen van 85 en 77 jaar werden in de eerste maanden van dit jaar aangevallen en ernstig verwond. Zij overleden beiden.

Het ministerie van Informatie in Iran voert gerichte acties tegen bahá'ís, met als doel angst te zaaien en de bahá'ís fysiek kwetsbaar te maken. Alles is er op gericht de maatschappelijke, economische en culturele vooruitgang van de bahá'ís in Iran te belemmeren. In officiële documenten die met de gemelde incidenten verband houden, staat zelden dat de godsdienst de aanleiding is om op te treden tegen een bahá'í. Uit een geheim memorandum van 25 februari 1991, geschreven door de Iraanse Opperste Revolutionaire Culturele Raad, blijkt echter dat de Iraanse machthebbers van plan zijn de bahá'í-gemeenschap geruisloos te elimineren. Daarin is de afgelopen jaren nog steeds niets veranderd.