Radboud Universiteit Nijmegen


Twee onderzoeksduo's in de prijzen voor Excellent Chemisch Onderzoek

Dennis Löwik en Jeroen Cornelissen en de hoogleraren Jan van Hest en Roeland Nolte hebben samen 450.000 euro subsidie gekregen voor creatief en risicovol onderzoek. Het gaat om de jaarlijkse subsidies voor Excellent CHemisch Onderzoek
(ECHO) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In totaal werden 28 projecten gehonoreerd. De onderzoekers zijn verbonden aan het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit.

Dr. Dennis Löwik en prof. Jan van Hest krijgen subsidie voor hun onderzoek Peptiden het zwijgen opleggen: schakelen van biologische activiteit. Stukjes eiwit (peptiden) worden verankerd in vetbolletjes (liposomen) en zo inactief gemaakt. Door een van de ankers te verwijderen kunnen de chemici de eiwitten op selectieve wijze weer activeren. Dit mechanisme kan worden gebruikt om bijvoorbeeld geneesmiddelen selectief naar kankercellen te transporteren en te laten opnemen. Het onderzoek gaat ongeveer vier jaar duren.

Dr. Jeroen Cornelissen en prof. Roeland Nolte krijgen de subsidie voor het project Virus gebaseerde nanoreactoren. Sommige plantvirussen hebben een stevige bolvormige eiwitschil die onder goed gekozen condities spontaan ontstaat uit de afzonderlijke eiwit-bouwstenen. In dit project worden dergelijke eiwitbollen gebruikt als minuscuul reactievaatje voor enzymatische omzettingen. De chemici gaan deze in detail bestuderen op het niveau van één enkele reactor.

ECHO
De ECHO-projectsubsidie (voor Excellent CHemisch Onderzoek) schept ruimte voor creatief, risicovol onderzoek dat de basis kan zijn voor toekomstige wetenschappelijke thema's. In oktober 2006 dienden 95 onderzoekers een voorstel in voor de subsidie. In totaal verdeelde NWO in deze ronde ruim 11 miljoen euro.