TenneT


Marktkoppeling activiteiten in lijn met MoU Centraal West-Europa

11-06-2007 Overeenkomstig het 'Memorandum of Understanding (MoU) dat op 6 Juni 2007 is ondertekend, zullen de Transmission System Operators, TSO's, en de Elektriciteitsbeurzen (Power Exchanges) samenwerken aan de verdere harmonisatie van een Centrale West-Europese (CWE) marktkoppeling tegen januari 2009. De belangrijkste elementen in de MoU (intentieverklaring) omvatten de ontwikkeling van een marktkoppelingssysteem tussen Duitsland en het huidig gekoppelde TLC-gebied alsmede de verwachting dat deze marktkoppeling ook de aangrenzende gebieden, in het bijzonder de Noord-Europese regio, ondersteunt.

De TSO's en de Elektriciteitsbeurzen werken momenteel samen om de nog te ondernemen stappen te realiseren; de operationele driezijdige marktkoppeling (Trilateral Market Coupling,TLC) tussen Nederland, België en Frankrijk is daarvan de eerste. Bovendien werken de TSO's en de Elektriciteitsbeurzen van het TLC-gebied aan een uitbreiding van de marktkoppeling met Duitsland en de harmonisatie van de 'gate closure time' (de sluitingstijd van de `dag vooruit' markt) van de betrokken Elektriciteitsbeurzen tegen 2009.

Men voorziet nu dat de volledige marktkoppeling tussen TLC en de Noord-Europese Day Ahead Market zal worden bereikt onder het CWE- MoU met een streefdatum van januari 2009. Ondertussen werken de betrokken TSO's van Nederland en Noorwegen samen met de toezichthouders en met de steun van de Elektriciteitsbeurzen aan een tussentijdse handelsoplossing. De streefdatum voor de commerciële uitvoering van de NorNed-kabel is oktober 2007. De betrokken partijen zullen meer informatie verstrekken zodra deze beschikbaar is.