Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

11-06-2007

Nieuwe uitspraken in databank tuchtrecht

Twee verpleegkundigen op een verlosafdeling hadden hun zorgen over een problematisch verlopende bevalling geuit bij de arts-assistente. Hen werd verweten dat ze de achterwacht niet gebeld hadden toen de arts-assistente niet daadkrachtig optrad. Het Centraal Tuchtcollege vond dat de twee verpleegkundigen juist hadden gehandeld. Zie 16-01-2007 - Verpleegkundig handelen bij problematisch verlopende bevalling niet tuchtrechtelijk verwijtbaar (2 uitspraken)

Evenmin verwijtbaar was het handelen van een sociaal verpleegkundige in een asielzoekerscentrum. De ouders van een driejarig meisje vonden dat de verpleegkundige hen met hun zieke driejarige dochtertje eerder had moeten doorverwijzen naar de huisarts. Het CTG oordeelde dat er voor de verpleegkundige geen evidente signalen geweest waren voor een spoed-doorgeleiding.
Zie 21-12-2006 - Driejarig dochtertje asielzoekers overleden; geen verwijtbaar handelen

Een verpleegkundige van een meldkamer kreeg van het CTG alsnog een waarschuwing. Ze had niet goed doorgevraagd toen ze geconfronteerd werd met de hulpvraag van twee asielzoekers voor hun 5 maanden oude dochtertje.
Zie 09-02-2006 - Vijf maanden oude dochtertje asielzoekers overleden; tekortschietende zorgverlening. Zaak 2

Een verpleegkundige van een huisartsenpost kreeg van het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven een waarschuwing. Zij had een telefonische hulpvraag voor een ziek tienjarig kind onvolledig weergegeven in het dossier.
Zie 27-11-2006 - Telefonisch verkregen informatie onvolledig weergegeven in dossier
« Terug naar tuchtrecht
Klik hier